Protesti z zahtevami po menjavi oblasti, ki naj bi bila skorumpirana in nesposobna, so se v Iraku začeli v začetku oktobra. Glede na v nedeljo objavljene uradne podatke so terjali življenja najmanj 319 ljudi.

Medtem ko se je sprva zdelo, da so protesti zatresli državni vrh, so politične sile minuli teden strnile svoje vrste in stopile v bran vladi s ciljem "vrnitve v normalno življenje". Varnostne sile so v naslednjih dneh po poročanju francoske tiskovne agencije AFP le še zaostrile svoje posredovanje za ustavitev protestov v državi, ki je že teden dni odrezana od interneta.

V Nasiriji so v nedeljo pod streli varnostnih sil umrli trije protestniki, še okrog 200 je bilo ranjenih. Na desetine je bilo ranjenih tudi v Bagdadu, kjer se je velik del protestnikov zbral na trgu Halani, v bližini osrednjega trga Tahrir. Policija je proti njim uporabila solzivec.

Iraški parlamentarni odbor za človekove pravice je ob nedeljskem poročilu o številu doslej ubitih v protestih sporočil tudi, da so v bližini protestnih prizorišč dejavni ostrostrelci, proti protestnikom pa naj bi se uporabljale celo lovske puške. "To se spreminja v nič drugega kot prelivanje krvi," je sporočila mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International. "Vse vladne obljube reforme ali preiskav zvenijo v prazno, medtem ko varnostne sile streljajo in ubijajo protestnike," je sporočila regionalna direktorica organizacije Heba Morayef.

Misija ZN v Iraku (Unami) je medtem posvarila, da v državi vse bolj vlada "ozračje strahu", in priporočila niz korakov za končanje krize. Med drugim poziva k največji možni zadržanosti, vključno z neuporabo pravih nabojev, izpustitvi protestnikov in preiskavi ugrabitev aktivistov in zdravnikov. Predlaga še uveljavitev volilne in ustavne reforme, pregon vpletenih v korupcijo in uveljavitev zakonodaje za preprečevanje korupcije.

Tudi Bela hiša je v nedeljo v izjavi pozvala iraško vlado, naj "ustavi nasilje nad protestniki in izpolni obljubo predsednika Barhama Saleha o sprejetju volilne zakonodaje in izvedbi predčasnih volitev".