Protestniki so se danes med drugim zbrali v mestu Nasirija na jugu države, kjer so jim varnostne sile s solzivcem preprečile, da bi zablokirali urad ministrstva za izobraževanje v mestu. Bolj uspešni so bili protestniki v mestih Hila in Kut, kjer so šole in vladni uradi še vedno zaprti.

V drugem največjem iraškem mestu Basra je medtem policija okoli 30 protestnikom preprečila, da bi prišli do sedeža province, kjer običajno protestirajo, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V soboto so v tem mestu na jugu države varnostne sile razgnale protestnike, pri čemer so bili trije ubiti. Številne so aretirali.

Štirje protestniki pa so bili v soboto ubiti na trgu Tahrir v prestolnici Bagdad. Varnostne sile so danes trg ogradile z betonskimi ovirami.

Protesti potekajo že od oktobra

Predstavnica Združenih narodov v Iraku Jeanine Hennis-Plasschaert je danes posvarila pred širjenjem ozračja strahu. Ocenila je, da so temeljne pravice v Iraku »neprestano kršene«.

V nevladni organizaciji za človekove Amnesty International pa so poudarili, da morajo iraške oblasti »nemudoma obrzdati varnostne sile«. »Ta mlaka krvi se mora končati, odgovornim pa je treba soditi,« so zapisali.

Protesti, na katerih večinoma sodelujejo mladi, so Irak zajeli v začetku oktobra in se nadaljevali v dveh valovih. V prvem, ki se je začel 1. oktobra, so protestirali proti korupciji, pomanjkanju delovnih mest ter zaradi slabega dostopa do električne energije in pitne vode v državi. Sredi oktobra pa je državo zajel drugi val protestov, na katerih so protestniki dodatno zahtevali odstop vlade, razpustitev parlamenta ter spremembe v političnem sistemu.

Protesti so od začetka oktobra po poročanju AFP zahtevali okoli 300 smrtnih žrtev, večinoma demonstrantov, več kot 12.000 ljudi je bilo ranjenih.