Tudi za svoj 53. rojstni dan 30. oktobra je objavil na svojem facebooku »Leta minevajo, karakter ostaja«, čeprav se zaveda, da so v očeh mnogih volilcev ravno njegov impulzivni, včasih tudi predrzni in grob značaj ter posledične prenagljene izjave, ki jih je potem treba večkrat pojasnjevati, njegova največja pomanjkljivost.

Med prvimi slogani, ki bodo končali na Milanovićevih predvolilnih veleplakatih, bo tudi »Normalno, zavzemi stališče, ne ograje Bele hiše«, s katerim meri na predsednico države Kolindo Grabar - Kitarović, ki nikoli ni pojasnila enega svojih novoletnih obiskov v Washingtonu, ko je novinarjem podala izjave zgolj pred ograjo poslopja predsednika ZDA.

Milanović za zdaj nima resne konkurence med objavljenimi kandidaturami, ki računajo z volilci od politične sredine proti levici. Tem volilcem so večinoma namenjeni tudi Milanovićevi slogani. Podpirajo ga SDP in še 12 manjših parlamentarnih in zunajparlementanih strank, medtem ko Grabar-Kitarovićevo podpira strankarski stroj HDZ, ki je na majskih volitvah za evropski parlament pokazal, da pod krmilom predsednika stranke Andreja Plenkovića ni več tako brezhiben, discipliniran in superioren.

Raziskave javnega mnenja za zdaj kažejo, da bosta Grabar-Kitarovićeva in Milanović vodilna po prvem krogu predsedniških volitev, ki bo predvidoma 22. decembra. Prednost aktualne predsednice v preteklih mesecih peša, a ni bila manjša kot deset odstotkov, medtem ko Milanović beži za več kot pet odstotkov najbližjemu zasledovalcu, pevcu in podjetniku Miroslavu Škoru, ki ga podpirajo bolj desni in konservativni volilci, med katerimi je veliko mladih. Raziskave kažejo, da bo Grabar-Kitarovićeva v drugem krogu nekoliko lažje premagala Milanovića kot Škora. Glede na ankete se Milanoviću obeta tudi poraz proti Škoru, če bosta v drugem krogu onadva.

Kljub raziskavam Milanović verjame v končno zmago. Ocenjuje, da je na Hrvaškem zadostno število volilcev, ki si želijo normalne države, v kateri se bodo dobro počutili. V soboto bo imel v zagrebškem klubu Tvornica motivacijsko srečanje s privrženci, na katerem bo označil začetek novega bolj intenzivnega predvolilnega poglavja. Grabar-Kitarovićeva, ki v svojih izjavah ne prizanaša Milanoviću, bo program svoje kandidature predstavila v ponedeljek, 11. novembra.