Masaža dojenčka je veliko več kot le nežen dotik. Je čudovit način za spoznavanje otroka v prvih tednih in mesecih njegovega življenja. Mamica z intenzivnim dotikom svojemu dojenčku vmasira v telo ljubezen, občutek varnosti, miru in sprejetosti.

Otrok občuti utrip materinega srca

»Prav gotovo gre za eno prvih lekcij za dobro in harmonično starševstvo,« pove Mojca Kurent, višja medicinska sestra, ki je pomagala mnogim mamicam, da so lažje in polno zaživele v svoji vlogi. »Že kmalu po rojstvu lahko mamica začne nežno gladiti novorojenčka. Nagega ali samo v plenički si položi na svoj prsni koš in ga gladi vzdolž po hrbtu s svojimi toplimi, naoljenimi rokami,« predstavi prvo občuteno masažo, ki mamico in novorojenčka pomirja in zbližuje. »Čutita dotik kože s kožo in na tak način se grejeta in spoznavata.« Novorojenček občuti materin utrip srca in to ga pomirja. Ko dojenček vonja njeno kožo, se s tem prilagaja na življenje zunaj maternice. »Novorojenček lahko leži tudi ob mami, oba ležita na boku, mamica ga ljubkuje in boža po obrazku in vzdolž hrbtenice. Pokrita sta z rjuho in odejo in toplo 'gnezdita' v postelji. V tem položaju se zbližujeta dvakrat do trikrat na dan,« razloži sogovornica, ki poudari, da to še niso pravi masažni prijemi. »So pa prvi trenutki zbliževanja in spoznavanja.« Mamica navadno začne redno masirati v starosti enega meseca, najboljše pa je, da jo o tem pouči strokovnjak.

Masaža blagodejna za oba

Delati razlike o tem, kdo, otrok ali starši, v masaži bolj uživa, ni treba, saj je blagodejna za oba. »Mamico navda z zadovoljstvom, da je s svojim dojenčkom koristno preživela skupen čas. Ob redni masaži pridobi veliko spretnosti z rokovanjem in samozavestjo komuniciranja z njim. To jo osrečuje in navda s spoznanjem, da je dobra mama. Dojenček prek masaže dobi zdravo vzpodbudo za motorični, senzorični in kognitivni razvoj. Pri masaži se sprosti, odziva, giblje, tudi utrudi, lažje zaspi, zato postane bolj zadovoljen in nasmejan dojenček,« razloži sogovornica, ki tudi svetuje, da se masaža izvaja redno, dvakrat na dan po pol ure ali več. Prav redna masaža prinaša obilje koristi in odpravi ali vsaj omili težave v prvih mesecih življenja dojenčka. Slaba prebava, krči, počasno napredovanje teže, nepojasnjen jok, težje uspavanje, izrast zobkov, nemir, blažje motnje motorike (ekstenzija ali hipotonija) so težave, s katerimi se srečajo marsikateri starši z dojenčkom. »Redna masaža prinaša izboljšanje pri vseh naštetih težavah, v določenih primerih pa težave popolnoma izginejo,« razloži sogovornica, ki izpostavi tudi čudovito skupno preživljanje časa mamice in očka z dojenčkom, ko je ta buden, poleg tega usmerja njegov razvoj v optimalno smer. Masaža pomaga, da se pri dojenčku že zgodaj razvijajo vsi čuti, spoznavanje prek dotika pa ustvari pri dojenčku čutne zaznave, ki jih sicer ne bi doživel. »Prav prek masaže se dojenček zave lastnega telesa, zato se lahko bolje razvija.«

Masažo izvajamo, ko je dojenček spočit

Masažo izvajamo v toplem prostoru, najbolje takrat, ko je dojenček spočit, zadovoljen, pa ne s polnim želodčkom. Navadno jo izvajamo na tleh, dojenček leži na materinih stegnih. »Tako vzpodbujamo tudi njegov mišični odziv in vzpostavimo boljše sodelovanje,« pove Kurentova, ki tudi svetuje mamicam, da poskrbijo za mirno in prijetno vzdušje. »To pomeni, da se masaže mamica veseli, da v prostoru ni drugih motilcev, kot so zvonjenje telefona, glasba, hrup. Ne nazadnje je za dojenčka najlepša glasba materin glas, najlepši občutek dotik s kožo in najlepši pogled na mamine in očkove oči,« pove sogovornica, ki poudari, da naj mamica, ki je utrujena, nemirna in slabe volje, ne masira.

Masiramo s toplo naoljenimi rokami, pri čemer uporabljamo olje – razen če ni zdravnik kako drugače naročil. Sogovornica predlaga biološko pridelano in hladno stiskano olivno ali mandljevo olje, vendar je vedno treba preveriti, ali ni dojenček alergičen nanj. »Za začetek ga namažemo samo na delček kože, na primer na notranjo stran stegen ali podlahti, in počakamo do naslednjega dne. Če ni znakov alergije, torej rdečine, srbečice ali otekline, lahko olje uporabimo na vsem telesu,« pove in doda, da olje, ki ga uporabljamo za masažo, vlijemo v posodico. »Tako se ga lažje zajema v dlan in namaže po dojenčku. Tak način nam pomaga, da smo lahko z eno roko v stiku z dojenčkom, torej ne prekinjamo kožnega stika z njim.« Ne nazadnje prav ta detajl dojenčku zelo pomaga ohraniti koncentracijo na doživljanje dotika.