Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so imeli pogajalci obeh strani več resnih in konstruktivnih pogovorov o tem, kako postopoma umakniti uvedene carine. Kot so sporočili s kitajskega ministrstva za trgovino, bodo ZDA in Kitajska carine, če bosta strani dosegli tako imenovani dogovor prve faze, odpravljali hkrati in v enakem obsegu.

V "mini" trgovinskem dogovoru naj bi bila po pričakovanjih analitikov tudi zaveza ZDA, da se bodo odrekle uvedbi novih carin, ki jih ZDA načrtujejo s 15. decembrom in se bodo nanašale na kitajsko blago v vrednosti 156 milijard dolarjev.

Gre za najnovejše pozitivne signale v kitajsko-ameriških odnosih, potem ko je kitajski podpredsednik vlade Liu He konec prejšnjega tedna govoril z ameriškim ministrom za finance Stevnom Mnuchinom in trgovinskim predstavnikom ZDA Robertom Lighthizerjem, vsi pa so pogovor označili kot konstruktiven.

Ameriški predsednik Donald Trump je nameraval dogovor s kitajskim kolegom Xi Jinpingom podpisati na podnebni konferenci v Čilu, ki jo je slednji zaradi protestov v državi odpovedal. Trump je novinarjem dejal, da zdaj išče drugo lokacijo.