Aleksandar Vučić je v pogovorni oddaji Upitnik (vprašaj) srbske državne televizije RTS gostoval dan po obisku posebnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva za Balkan Matthewa Palmerja v Beogradu, ki se je pred tem mudil na Kosovu, na skupni tiskovni konferenci pa je srbski predsednik dal vedeti, da imajo z Washingtonom različna stališča glede kosovskega vprašanja, da pa je Srbija pripravljena na kompromis, čeprav ne »za ceno ponižanja«. Za Srbe vseskozi žgoče kosovsko vprašanje je bilo le eden povodov, da se je ob napovedi Vučićevega torkovega nastopa na RTS pred zgradbo televizije na Takovski v organizaciji protestnega gibanja Eden od petih milijonov zbralo več ljudi, ki so »želeli predsednika vprašati tisto, kar ga na njegovi TV ne bodo«. Zasede so pripravili na vseh vhodih v zgradbo, a je Vučić, kot je navedel, vanjo vstopil skozi »stranska vrata«. Protestniki so zganjali hrup s piščalkami in nosili transparente z različnimi vprašanji za neljubega jim predsednika, za nekaj vznemirjenja pa je poskrbela manjša skupina Vučićevih privržencev, ki se je pojavila na prizorišču, čeprav jih je pozval, naj ne prihajajo na Takovsko, in se jim med oddajo zahvalil, ker so mu večinsko prisluhnili.

Državna radiotelevizija zaprta za opozicijo

Boško Obradović, eden izmed vodij Zveze za Srbijo in protestnega gibanja, sicer pa ustanovitelj desničarske stranke Dveri (Vrata), je med drugim dejal, da so se pred RTS zbrali v obrambo ustave in zakonov, ki da jih Vučić krši že sedem let. Hkrati so državni televiziji sporočali, da če na njej v letu dni protestnega gibanja nobeden od organizatorjev ni dobil priložnosti za nastop pred kamerami, tam ne more gostovati niti Vučić. »Tu smo, da pokažemo, da tako ne gre več,« je dejal Obradović in domneval, da srbski predsednik sploh ni v zgradbi, ampak izigrava Srbe z vnaprej posnetim pogovorom z voditeljico Upitnika Olivero Jovićević.

Merjenje gledanosti oddaje je bilo verjetno tudi zaradi vsega dogajanja okoli nje izjemno. Navkljub popularni seriji Rdeči mesec na TV Pink in neposrednemu prenosu nogometne tekme lige prvakov Chelsea – Ajax je Upitnik pritegnil 1.778.000 gledalcev. Pred tako širokim občinstvom je Vučić pojasnjeval, kako si predstavlja položaj Beograda po jasnem sporočilu, da Srbija nikoli ne bo vstopila v Evropsko unijo, če ne bo uredila odnosov s Kosovom, ter ob nakupih ruskega orožja, ki bi lahko vodili k zahodnim sankcijam.

Dejal je sicer tudi, da je na gostovanje v oddaji pristal, ker da želi sodržavljanom predstaviti, na čem temelji prihodnost države. Opozicijo je obdolžil fašizma, zavrnil navedbe o stalni navzočnosti v vladno nadzorovanih medijih in dodal, da je na RTS prvič po pol leta, to pa zaradi »pomembnih zadev«. Omenil je povečanje plač in pokojnin, naložbeni plan v višini najmanj 200 milijonov evrov v povečanje rodnosti s podvojitvijo otroškega dodatka in odpravo omejitev pravice do postopkov umetne oploditve. Kot strahotno težavo je omenil izseljevanje s 40.000 državljani na letni ravni ter obljubil pol milijarde evrov za gradnjo stanovanj za mlade zakonske pare. Prav toliko denarja naj bi vložili v digitalno infrastrukturo. Pohvalil se je tudi s presežkom v državni blagajni, ki da omogoča dvig plač v javnem sektorju. Vse skupaj je zvenelo, kot da je že globoko v parlamentarnih volitvah, ki naj bi bile prihodnjo pomlad. Neposredno pa se je dotaknil tudi teh, ko je zavrnil zahteve opozicije, da se jih preloži za pol leta, kar naj bi omogočilo enakopraven nastop. In dodal, da svojo stranko spet vidi v vlogi velikega zmagovalca: vse, kar bi bilo manj od absolutne večine, bi sprejel kot poraz.