Kriminalistično hišno preiskavo na domu in v službeni pisarni je predsednik delovnega sodišča prvič izkusil 20. decembra 2016. Tedaj so iskali dokaze za potrjevanje suma zalezovanja bivše ljubice. Stanko Omerzu je bil 4. oktobra letos nepravnomočno obsojen zaradi storitve omenjenega kaznivega dejanja. Mesec in dan kasneje so kriminalisti znova potrkali na njegova vrata. Tokrat so preiskovali utemeljenost suma tatvine v povezavi s preprečevanjem dokazovanja, je poročal Večer.

Zgodilo se je pred prvomajskimi prazniki, dober mesec dni, preden je mariborska okrajna sodnica Karmen Kranjc – po dolgem prisilnem premoru – znova začela glavno obravnavo. Omerzu se je aprila zglasil na sodišču, prišel je listat sodni spis in se pripravljat na obrambo. Že po nekaj minutah listanja je poklical zagovornika Velimirja Cugmasa. Seznanil ga je z odkritjem, da v spisu pogreša dokaz. In sicer povratnico, ki potrjuje, da je jeseni 2017 prejel sklep, s katerim je sodišče zavrnilo eno izmed njegovih mnogih zahtev za izločitev dokazov.

Odvetnik je takoj ukrepal in spisal pritožbo zoper sklep, s katerim je Kranjčeva jeseni 2017 zavrnila predlog za izločitev dokazov. Odvetnikov argument je bil kakopak ta, da sodišče Omerzuju ustreznega sklepa sploh ni vročilo.

Sodnica je naznanila neznanega tatu

Tudi sodnica je po prejemu pritožbe ugotovila, da v spisu ni povratnice, se je pa vrvice še držal košček papirja, ki je nakazoval, da je tam nekoč bila. Krajnčeva je zato v preiskavo vključila Pošto Slovenije, ki ji je poslala dvojnik povratnice z Omerzujevim podpisom. Trditev obrambe, da je obdolženi jeseni 2017 ni prejel, se je s tem sesula v prah. Sodnica je Cugmasovo pritožbo zavrnila in kmalu zatem naznanila tožilstvu, da je neznani tat iz sodnega spisa ukradel dokaz.

Omerzu je bil prejšnji mesec nepravnomočno obsojen na pogojno zaporno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, poleg tega se sodnik svoji bivši intimni partnerici iz Slovenske Bistrice dve leti ne sme približati na manj kot sto metrov, z njo tudi ne sme komunicirati po telefonu ali elektronski pošti.

Čeprav je sodnica že pred meseci spisala naznanilo suma storitve kaznivega dejanja, so kriminalisti šele minuli torek izpeljali terensko akcijo. Preiskali so Omerzujeve delovne prostore, njegov dom in še osebni avtomobil. Ali so našli povratnico ali kakšen drug obremenilni dokaz, ni znano. Omerzu vztraja, da je nedolžen in da ni zagrešil ničesar kaznivega.

Hišne preiskave so opravili v zvezi s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja tatvine v povezavi s kaznivim dejanjem preprečitve dokazovanja, pojasnjuje Policijska uprava Maribor. »Dejanja je osumljena ena oseba, in sicer naj bi z namenom preprečitve dokazovanja v kazenskem postopku izvršila tatvino dokaznega gradiva,« je sporočil tiskovni predstavnik Miran Šadl.