V petek dopoldne je nova tržnica v Medvodah bolj ko ne samevala. Le eden od nekaj več kot dvajsetih prodajnih prostorov, ki so jih uredili letos, je bil zaseden. Drugače je ob sredah in sobotah, ko je tržnica običajno najbolj oblegana. Takrat namreč stojnice zasede precej več lokalnih prodajalcev, prav tako se za prodajo sadja in zelenjave v Medvodah včasih odločijo tudi pridelovalci iz drugih bližnjih in tudi bolj oddaljenih krajev. Ko je sezona kakšnega sadja, se pripeljejo celo iz Primorske, vedo povedati nekateri domačini.

Ob sadju in zelenjavi tudi nasveti

Na tržnici je ob našem obisku na sončno petkovo dopoldne vztrajala le Marija Koželj. Čebulo, zelje, česen, jabolka, jajčevce, por, bučke, solato, krompir in še nekaj druge sezonske zelenjave je pripeljala s svoje kmetije v Zbiljah. »Lepo so uredili tržnico, zdaj bomo v slabem vremenu pod streho,« je zadovoljna s končno podobo tržnice ob Medvoški cesti. Medtem je njeno stojnico obiskala mlada mamica z vozičkom. »Ste vsak dan tukaj?« jo je zanimalo, medtem ko je med ponudbo izbrala dve čebuli, glavo zelja, jajčevec ter nekaj rdeče pese in česna. Pri Mariji Koželj si lahko namreč kupci sadje in zelenjavo, ki je skrbno zložena v zabojčkih, izberejo sami, ob tem pa nemalokrat dobijo tudi kakšen uporaben nasvet. Kot je denimo ta, da naj korenja ne očistijo takoj, ampak ga naj shranijo še kar nekoliko umazanega od zemlje. »Tako bo zdržalo dlje časa,« je povedala izkušena sogovornica.

Na medvoški tržnici je namreč Marija Koželj skorajda vsak dan, včasih jo pri prodaji zamenja sin, v tem času pa si je pridobila tudi kar nekaj rednih strank. Med tednom je prodajalcev manj, posledično tudi obiskovalcev tržnice oziroma kupcev, je pa zato predvsem ob sobotah bolj živahno, opisuje Koželjeva. »Ljudje so se nekoliko odvadili nakupovanja na tržnici,« ugotavlja sogovornica in pogleda proti trgovini na drugi strani ceste. »V trgovinah je ponudba bolj raznolika, na tržnici pa ponujamo to, kar trenutno raste.«

Novo tržnico odprli letos

Ob dnevih, ko je obiskovalcev tržnice več, je med njimi tudi kar nekaj takih, ki niso domačini, ampak so se po nakupe na medvoško tržnico pripeljali iz drugih okoliških krajev. »Najbrž je nekatere privabila tudi novica o novi tržnici,« ob tem ugiba Marija Koželj.

Pokrita tržnica ob Medvoški cesti je namreč zaživela letos, skupaj z njo so v tem delu mesta odprli park in večnamensko prireditveno ploščad. »S tem dolgo pričakovanim projektom smo uredili eno od neurejenih točk središča mesta in uresničili željo vseh lokalnih kmetovalcev, pridelovalcev in izdelovalcev, ki so že doslej na začasni tržnici ponujali svoje pridelke in izdelke,« so ob odprtju pojasnili na Občini Medvode, kjer so za investicijo odšteli slabih 830.000 evrov. V sklopu tržnice so uredili 26 prostorov za prodajalce na prodajnih mizah, pet prodajnih prostorov za prodajo iz vozila in šest zaprtih prodajnih omar.