LAS Za mesto in vas, ki podpira lokalni razvoj na območju občin Domžale, Komenda, Mengeš, Medvode, Trzin in Vodice, je v sodelovanju z občinama Medvode in Vodice, Društvom za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Barka in Javnim zavodom Sotočje Medvode nedavno končal prvo fazo projekta E-nostavno na kolo. Projekt, ki traja od marca letos do novembra 2020, zajema več faz, ki temeljijo tudi na povezovanju z drugimi, med drugim z LAS Gorenjska košarica, LAS Srce Slovenije, LAS S Ciljem in LAS Loškega pogorja. Skupna vrednost projekta je 464.315,66 evra z DDV, odobrena sredstva za LAS Za mesto in vas pa znašajo 86.766,77 evra.

V sklopu prve faze so v preteklih dneh v občinah Medvode in Vodice predali v uporabo električna kolesa ter polnilnice za električna kolesa, servisne stebričke in kolesarska stojala ter urejena počivališča za kolesarje in izletnike. Že prej so v Tednu mobilnosti izvedli vrsto dogodkov za spodbujanje kolesarstva med otroki in ranljivimi skupinami.

Namen projekta E-nostavno na kolo je spodbujanje kolesarstva z oblikovanjem ustrezne podporne infrastrukture in turistične ponudbe za kolesarje, kar denimo vključuje kolesarjem prijazna postajališča na že vzpostavljenih kolesarskih poteh. Prek usposabljanj, dogodkov in promocijskih gradiv se bo spodbujalo kolesarjenje kot oblika trajnostne mobilnosti in poslovnih priložnosti.

V Medvodah so v sklopu prve faze projekta postavili električni polnilnici s servisnimi stebrički in kolesarskimi stojali, in sicer v Zbiljah (pri Bistroju Dotik) in na Topolu pri Medvodah (pri Gostilni Dobnikar), na Kopališču Sora v Goričanah je postavljena solarna polnilnica, pred Športno dvorano Medvode pa kolesarnica s solarno polnilnico in servisnim stebričkom. Javni zavod Sotočje Medvode je prejel tudi šest novih električnih koles (štiri gorska in dve treking), ki si jih bo mogoče izposoditi od pomladi naprej.

V Vodicah je opremljenih 9 kolesarskih postajališč za počivanje in oddih kolesarjev na poti. Postajališča so opremljena z mizo in klopmi, košem in kolesarskimi stojali ter servisnimi stebrički, med katerimi nekateri ponujajo možnost polnjenja električnih koles. Občina Vodice je v sklopu projekta naročila tudi šest treking koles, ki bodo na voljo za izposojo. av