Po izjemni prvi sezoni v ligi NBA, ko je suvereno prišel do naziva novinca leta, so mnogi opozarjali, da utegne biti druga sezona za Luko Dončića precej bolj težavna in da bo dosežek že, če bo ponovil izjemne statistične številke. A 20-letni Ljubljančan se je na to požvižgal, poleti očitno dovolj delal za igro in telesno pripravljenost ter letvico za zdaj dvignil višje. Precej višje. Pri zmagi Dallasa proti Clevelandu je dosegel drugi zaporedni trojni dvojček (29 točk, 15 asistenc in 14 skokov), enajstega v karieri in sedmega z vsaj 25 doseženimi točkami. Zadovoljstvo je bilo še toliko večje, ker mu je to uspelo ravno v Clevelandu, kjer živi okoli 80.000 slovenskih izseljencev ter njihovih potomcev in je imel s tribun zato znova številno podporo. A kar je najpomembneje – Dallas je uspešen in je trenutno pri štirih zmagah in dveh porazih.

Luka uživa v Clevelandu

»Poseben občutek je igrati pred ljudmi, ki navijajo zate. Že lani je bilo tako, poleg tega je iz zvočnikov zadonela ena od tradicionalnih slovenskih pesmi. Takih stvari ne pozabiš nikoli,« se je po tekmi smejalo Luki Dončiću, ki je postal prvi igralec po Oscarju Robertsonu in letu 1965, ki je na zaporednih tekmah dosegel vsaj po 25 točk, 15 asistenc in deset skokov. Dallasova številka 77 na prvih šestih tekmah povprečno dosega skoraj trojni dvojček – 26,7 točke, 10,3 skoka in 9,5 asistence. »To so sadovi trdega dela, ki ga opravim vsak dan. V košarki enostavno uživam. Predvsem pa mi je všeč, ko lahko v igro vključim tudi soigralce. Samo z moštveno igro lahko pridemo do uspeha. Za zdaj nam gre dobro, a ima ta ekipa še precej prostora za napredek. Imamo veliko novih igralcev, iz dneva v dan pa se bolje poznamo. Veseli me tudi dejstvo, da letos igramo bolje v gosteh. Tako moramo nadaljevati,« je dodal Dončić.

Spoelstra navdušen nad Dragićem

Še nekoliko bolje kot Dallasu gre Miamiju Gorana Dragića, ki je proti Houstonu dosegel že peto zmago na šestih tekmah in s tem izenačil najboljši začetek sezone v klubski zgodovini. Moštvo s Floride se je zneslo nad Jamesom Hardnom in soigralci ter po prvi četrtini vodilo s 46:14. 32 točk je tretja največja razlika po uvodnih 12 minutah, odkar je liga NBA v sezoni 1954/55 uvedla časovno omejitev napada. Dragić je k zmagi Miamija prispeval 15 točk, štiri asistence in skoka, zaradi dobrih predstav pa postaja resen kandidat za šestega moža leta, nagrado, ki jo podelijo po koncu sezone. »Igralci s klopi so izjemno pomemben faktor v naši igri. Ne morem opisati z besedami, kaj pomeni, ko lahko v igro pošlješ košarkarja, ki je igral na tekmi vseh zvezd. Dragić je nemudoma sprejel našo idejo, da tekme začenja na klopi. Rekel bi, da se je skoraj sam javil za to vlogo. Dela razliko in to se pozna pri naših rezultatih,« se je smejalo trenerju Miamija Eriku Spoelstri.