Stanovanjsko-poslovna soseska Glavni trg v Mengšu, ki je nedokončana leta kazila mestno središče, je od začetka leta, ko so v pritličju končno odprli desetletje težko pričakovano, dobrih 1400 kvadratnih metrov veliko trgovino, Mengšanom predvsem v ponos. Tudi 80 stanovanj v štirih nadstropjih nad njo je že skoraj v celoti prodanih, dobršen del tudi vseljenih. Z ureditvijo napol porušene spomeniško zaščitene Kančeve hiše, ki je začela dobivati novo podobo sredi poletja in bo končana ta mesec, pa bo soseska končno zasijala v podobi, ki so si jo v Mengšu zamislili že pred več kot desetletjem.

Poslovno-stanovanjski objekt na mengeškem Glavnem trgu je namreč že leta 2010 zgradil do četrte gradbene faze MTB Invest, ki pa je potem pristal v stečaju. Nedokončan objekt s slabimi terjatvami je prevzela DUTB in ga leta 2017 prodala družbi Evio iz nepremičninske družbe Prva hiša iz Ljubljane. Zvone Jagodic iz Prve hiše je povedal, da večji posegi na objektu, ki je nekaj let sameval, niso bili potrebni; izvedli pa so vsa zaključna gradbena dela, vključno z novo fasado in izolacijo strehe, obrtniška dela ter uredili okolico. Neprodanih je le še osem od 80 stanovanj. Najprej so prodali manjša stanovanja, zlasti mladim ali starejšim parom, večinoma iz Ljubljane in okolice. Nadpovprečno dober je tudi obisk Mercatorjevega supermarketa v pritličju, kjer so našli zaposlitev predvsem trgovci iz občine Mengeš, občani pa so z njim dobili sodobno trgovino, ki je v vsem severnem delu Mengša prej ni bilo. V pritličju so uredili tudi gostinski lokal ter frizerski in kozmetični salon, urejajo še en gostinski lokal, lokalno podjetje pa poslovno-razstavni salon. V podzemni garaži v sklopu soseske je 178 parkirnih prostorov.

Zahtevna obnova Kančeve hiše

V obnovljeni spomeniško zaščiteni Kančevi hiši, kjer bodo fasadni oder odstranili prihodnji mesec, ko pričakujejo tudi uporabno dovoljenje, so uredili štiri stanovanja in v pritličju dva poslovna prostora, ki ju je mogoče združiti. Stanovanja so že prodali, zaradi privlačne lokacije in parkirišč v neposredni bližini pričakujejo, da bodo zlahka prodali tudi poslovna prostora. Po vsej verjetnosti bosta namenjena poslovni oziroma agencijski dejavnosti, morda bo v njiju banka, morda odvetniki, notar ali agencije in podobne storitve.

Obnova spomeniško zaščitene Kančeve hiše je bila dokaj zahtevna, pravi Jagodic in doda, da so morali na začetku leta pridobiti tudi novo gradbeno dovoljenje, saj je staro že zapadlo. Gradbena dela so začeli med šolskimi počitnicami in jih končali avgusta.

Portal in masivna lesena vrata

Hiša so kot kulturno dediščino zaščitili v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so izpostavili značilno arhitekturo iz prve polovice 19. stoletja s členjeno fasado, z zidci med nadstropji ter poudarjeno fasado s pilastri. Še zlasti dobro so bili ohranjen kamniti portal z letnico 1834 in masivna lesena vrata. Poleg stanovanjske hiše je bilo prvotno zaščiteno tudi obokano nadstropno gospodarsko poslopje, za katerim je bil še do leta 2008 ohranjen obrtni prostor nekdanje Staretove pivovarne oziroma kasneje Kančeva parketarna. A zaradi dolgotrajne zapuščenosti in vandalizma vsega ni bilo več mogoče ohraniti. Zato so skrbno rekonstruirali le stanovanjski del hiše.