Ragbisti z juga Afrike so v polfinalu premagali Wales. Angleži pa so izločili branilce naslova Novozelandce, ki so v boju z Valižani za tretje mesto osvojili bron. Ragbisti JAR so zmagali v vseh svojih treh finalih SP; leta 1995, 2007 in 2019. S tremi zlati kolajnami so se izenačili z najuspešnejšo reprezentanco svetovnih prvenstev Novo Zelandijo.

»Imeli smo veliko težav, toda v domovini so nas podpirali. Zelo smo jim hvaležni. V naši državi imamo ogromno težav, toda imamo odlično moštvo. Prihajamo iz različnih okolij, različnih ras, toda družil nas je skupni cilj. Dosegli smo ga. To smo storili za Južno Afriko«" je povedal prvi temnopolti kapetan Južne Afrike Siya Kolisi, ki je tudi kot prvi temnopolti predstavnik južnoafriške večine dvignil pokal Webba Ellisa.

Južnoafriški kolektiv z vzdevkom Springboks ali Gazele je tudi v ponovitvi finala svetovnega prvenstva iz leta 2007 povsem zasenčil Angleže, ki jih je iz lože spremljal princ Harry. »Nikakor jim nismo znali vsiliti naše igre. Tekmec je bil izjemen, zato bi rad čestital Južni Afriki za izjemno predstavo,« je priznal poraz strateg angleške izbrane vrste Eddie Jones.

Ragbi, šport, ki je v Južnoafriški republiki predstavljal najmočnejše orodje pri izvajanju rasne delitve apartheida belske manjšine nad črnsko večino, je postal tudi simbol upanja in sprave razdeljenih Južnoafričanov.