Turška vojska s topništvom obstreljuje enote sirskega režima, na obrobju vasi Al Asadija pa poteka obstreljevanje s strojnicami, so po poročanju poroča francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz observatorija, ki podatke pridobiva s terena.

Enote vojske sirskega predsednika Bašarja al Asada so se na območje vrnile po nekaj letih, potem ko so se kurdske sile pred turško ofenzivo umaknile z območja. Od takrat so poročali o občasnih spopadih med sirsko vojsko in sirskimi uporniškimi silami, ki podpirajo Ankaro, ne pa tudi s turško vojsko.

Ankara je sicer ofenzivo po dogovoru z Rusijo, ki podpira Asada, prekinila pred tednom dni, vendar z območja poročajo o občasnih spopadih, predvsem okoli sirskega obmejnega mesta Ras al Ain, južno od katerega leži omenjena vas.

Kurdske milice naj bi se do danes do 18. ure po lokalnem času umaknile z območja, kjer želi Ankara na 120 kilometrih od skupno 440 kilometrov dolge turško-sirske meje v Siriji vzpostaviti 30 kilometrov široko varno območje in preseliti sirske begunce. Območje naj bi skupaj nadzirali z rusko vojsko.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v ponedeljek zagrozil z nadaljevanjem ofenzive, če se kurdska milica do postavljenega roka ne bo umaknila.

YPG je bila glavna zaveznica ZDA v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji. Washington jo je pustil na cedilu, ko je predsednik ZDA Donald Trump odločil umakniti ameriške vojake z območja in tako Turčiji odprl pot za začetek ofenzive 9. oktobra.