"Skupno delo na terenu bomo začeli v petek, začenjamo torej skupne patrulje," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Erdogan v turškem parlamentu.

V skladu z dogovorom, ki sta ga minuli teden sklenili Turčija in Rusija, bi morale začeti delovati že v torek po izteku 150-urnega roka za umik kurdskih sil s 30 kilometrov širokega območja ob sirsko-turški meji.

Turški predsednik je danes povedal, da so jih ruske oblasti obvestile, da je bil umik končan. Po navedbah Moskve se je umaknilo 34.000 pripadnikov "teroristične skupine", kot Turčija imenuje kurdske sile, skupaj z 3260 kosi težkega orožja, je dejal Erdogan.

"Podatki, ki jih imamo, kažejo, da to ne drži povsem. Potem ko bomo opravili oceno na terenu, bomo ustrezno odgovorili," je poudaril. "Če bomo videli, da se pripadniki teroristične organizacije niso umaknili z območja, širokega 30 kilometrov, ali če se bodo napadi nadaljevali, si pridržujemo pravico, da izvedemo svojo operacijo," je poudaril.

AFP sicer danes poroča o spopadih med sirskimi silami in pripadniki proturških sil v bližini mesta Ras al Ain, ki leži ob meji med državama.