Ruska državna televizija je danes predvajala intervju z Butinovo, ki je bil posnet, preden se je vkrcala na letalo.

Ameriške oblasti so jo iz zapora v Tallahasseeju na Floridi izpustile v petek. Pred volitvami leta 2016 je skušala med republikanskimi politiki vzpostaviti mrežo za dostop do Bele hiše.

Najprej so sumili, da je vohunka, vendar ji tega ni bilo mogoče dokazati, zaradi česar so ji potem naprtili lažjo obtožnico nezakonitega delovanja kot agentka tuje države brez ustrezne registracije pri ameriških oblasteh. Nekdanja študentka Ameriške univerze v Washingtonu je priznala, da je po naročilu nekdanjega namestnika guvernerja ruske centralne banke Aleksandra Toršina, povezanega s predsednikom Vladimirjem Putinom, skušala vzpostaviti neformalne stike znotraj republikanske stranke preko orožarskega lobija NRA. Pred priznanjem je bila večino časa zaprta v samici.

S pomočjo republikanca, s katerim je imela tudi intimno razmerje, je uspela priti tudi na neko prireditev v Beli hiši, ki jo je gostil predsednik ZDA Donald Trump.

Decembra je priznala krivdo, aprila so jo obsodili na 18 mesecev zapora. Devet mesecev, ki jih je preživela v zaporu pred izrekom kaznijo, se je štelo v zaporno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njeni zagovorniki na čelu z ruskim vodstvom so vseskozi trdili, da so jo zaprli po krivici zaradi vsesplošne panike v povezavi z obtožbami o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Njen pregon je prevzelo zvezno tožilstvo prestolnice Washington in ni bil nikoli del preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja.