Butina je v ZDA stopila v stik z republikanskim operativcem Paulom Ericksonom, ki ji je pomagal navezati stike z vodilnimi osebnostmi republikanske stranke preko Nacionalne orožarske zveze NRA. Že leta 2015 sta skupaj naredila osnutek načrta za komuniciranje s prihodnjo ameriško vlado. Butina je leta 2015 peljala v Moskvo vodstvo NRA, med drugim na srečanje z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Njen »usmerjevalec« naj bi bil zdaj že nekdanji predsednik ruske centralne banke Aleksander Toršin. Ta je zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Putin je v torek dejal, da pred aretacijo Butine ni vedel zanjo, kakor tudi nihče v ruskih obveščevalnih službah. Zanjo naj bi vedeli le nekateri posamezniki v Svetu Federacije.

Stike navezovala predvsem z republikanci

Američani jo obtožujejo, da je s pomočjo Ericksona, s katerim sta se zapletla v intimno razmerje, izvršila Toršinov ukaz, naj naveže tesne stike z ljudmi v ZDA, ki imajo moč in oblast. Osredotočila se je na republikance. Preiskava poteka tudi proti Ericksonu, ki naj bi z njo sodeloval in se je doslej izognil zaporu. Ericksonu naj bi ponujala službo ruska obveščevalna služba FSB, ni pa jasno ali je prišel na plačilni seznam.

Butina se je s pomočjo svojih zvez februarja lani udeležila Nacionalnega molitvenega zajtrka v Beli hiši, kjer je prav tako navezovala stike. Problem za ameriško tožilstvo je morda v tem, da Butina svojega delovanja ni nikoli skrivala, ampak je aktivno ter odprto lobirala za boljše odnose med vladama v ZDA in Rusije.

Priznala bo krivdo

Aretirali so jo julija lani in jo zaprli v samico. Rusija si je prizadevala za njeno izpustitev, diplomatski predstavniki, ki so jo obiskovali, pa so poročali, da je v osamitvi, da ji omejujejo komunikacije in tudi zdravstveno oskrbo. Njen oče Valerij Butin je odnos do hčerke označil za mučenje z namenom, da se jo prisili v priznanje nečesa, česar ni storila.

Po več kot letu dni zanikanja krivde si je premislila in napovedala, da bo na zaslišanju priznala krivdo. Na zaslišanju bodo tudi predstavniki ruskega veleposlaništva. Sodišče jo lahko tudi izpusti na prostost, vendar se bo tudi v tem primeru začel postopek izgona iz ZDA.