V prestolnici Bagdad so protestniki ponovno skušali vdreti v še posebej varovano zeleno območje, kjer so številne vladne ustanove in tuja veleposlaništva. Iraške varnostne sile so odgovorile z uporabo solzivca, ostrega streliva in gumijastih nabojev.

Samo v Bagdadu je po navedbah omenjene komisije umrlo najmanj osem ljudi, ranjenih je bilo skoraj 1500 protestnikov. Preostale smrtne žrtve so iz provinc Majsan, Di Kar in Al Mutana na jugu države.

Oblasti so v sedmih provincah na jugu Iraka, kjer so protestniki požgali nekaj vladnih stavb, po nasilnih protestih uvedle policijsko uro.

Danes zjutraj je sicer v Bagdadu ponovno večinoma mirno, ponovno pa so se na ulice vrnili pešci in promet. Varnostne sile še vedno blokirajo ulice, ki vodijo do varovanega zelenega območja. Nekaj sto protivladnih protestnikov pa je na bagdadskem trgu Tahrir, ki je bil središče protestov, postavilo šotore, še poroča dpa.

Protesti v Bagdadu in drugih predelih države, ki so se začeli ob začetku meseca, so pred tem že zahtevali 157 smrtnih žrtev.