"Privolil bom v predčasne volitve, ki bodo temeljile na novi volilni zakonodaji in novi volilni komisiji," je v televizijskem nagovoru dejal Saleh in dodal, da bo ustrezen predlog zakonodaje v parlament vložen naslednji teden.

Zatrdil je tudi, da je premier Mahdi pripravljen odstopiti, a zaenkrat ni nikogar, ki bi zasedel njegov položaj. "Premier je izrazil pripravljenost, da poda odstopno izjavo in zaprosil politične stranke, da dosežejo dogovor o ustrezni alternativi," je dejal. Tovrstni dogovor bi po njegovih besedah "preprečil ustavno praznino".

V skladu z ustavo iz leta 2005 lahko parlament o nezaupnici premierju glasuje na predlog predsednika ali poslancev. Ne navaja pa, kaj se zgodi, če premier odstopi, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z iraško politično tradicijo je predsednik države Kurd, predsednik parlamenta sunit, premier pa šiit.

Saleh se je na javnost obrnil v prvem televizijskem nagovoru v več tednih, kot piše francoska tiskovna agencija AFP pa najverjetneje ne bo uspel pomiriti protestnikov, ki zlasti v Bagdadu in na jugu države zahtevajo menjavo celotnega političnega razreda, ki ga ocenjujejo kot nesposobnega in skorumpiranega. V nasilju, ki spremlja proteste, je od 1. oktobra umrlo že več kot 250 ljudi.