"Bolivijski volilni sistem je v celoti transparenten," je ob tem sporočil eden od sodnikov Idelfonso Mani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Objava uradnih rezultatov pomeni, da je Morales, ki prav danes praznuje 60 let, osvojil že četrti predsedniški mandat zapored.

Bolivijo so po nedeljskih predsedniških volitvah zajeli izgredi in protesti, ko je prišlo pri preštevanju glasovnic do nenadnega preobrata. Sprva je kazalo, da bo za zmago na volitvah potreben drugi krog volitev, na katerem bi se pomerila Morales in Mesa, nato se je začela prednost Moralesa pred Meso povečevati. V skladu z bolivijsko zakonodajo je za izvolitev v prvem krogu predsedniških volitev potrebna bodisi več kot 50-odstotna podpora ali najmanj 40 odstotkov in več kot deset odstotne točke prednosti pred drugouvrščenim kandidatom.

Bolivijska prestolnica La Paz je bila v petek ponovno prizorišče spopadov med podporniki Moralesa in Mese. Mesa je svoje podpornike pozval, naj vztrajajo pri protestih.

"Stavka je neomejena. Zahtevamo drugi krog, ker je očitno, da je prišlo do volilne prevare," je za AFP dejal njegov svetovalec Ruben Lopez. Dodal je, da sta tudi Organizacija ameriških držav (OAS) in Evropska unija prepoznali množične kršitve na volitvah.

EU, ZDA, Brazilija, Argentina in Kolumbija so v četrtek pozvale k izvedbi drugega kroga, s čimer bi vzpostavili zaupanje v volilni proces. OAS je že prej izrazila "presenečenje in zaskrbljenost" zaradi nenadnega preobrata pri objavljanju volilnih rezultatov.