V Boliviji je v več mestih prišlo do protestov in neredov, potem ko je volilna komisija objavila rezultate nedeljskih predsedniških volitev, po katerih naj bi že četrtič zmagal kandidat Gibanja za socializem (MAS), to je sedanji 59-letni predsednik Evo Morales. Njegov nasprotnik iz desnosredinske koalicije Civilna skupnost (CC), 66-letni Carlos Mesa, je volilno komisijo obtožil prevare in zavrnil legitimnost volilnega izida.

Politična napetost med levo Moralesovo vlado in razdrobljeno opozicijo se v Boliviji vleče že dlje časa. Konflikt se je zaostril minuli ponedeljek, potem ko je vrhovno volilno sodišče (TSE), takšen je tam naziv volilne komisije, v nedeljo nenadoma in nepričakovano ustavilo hitro preštevanje glasov s tako imenovanim prenosom predhodnih volilnih rezultatov (TREP). Gre za način dvojnega preštevanja, ki poteka v dveh sistemih in pri katerem se v končnem uradnem sistemu preverjajo volilni registri. Po zaprtju volišč v nedeljo zvečer je predsednica TSE Maria Eugenia Choque objavila prvo uradno poročilo na osnovi TREP, po katerem je po 83 odstotkih preštetih glasov vodil Morales s 45,28 odstotka zbranih glasov pred Meso, zanj naj bi glasovalo 38,16 odstotka volilcev. To razmerje je kazalo, da bo potreben drugi krog, saj bi Morales za zmago v prvem krogu potreboval več kot 51 odstotkov glasov podpore ali pa vsaj 40 odstotkov in 10 odstotnih točk prednosti pred drugouvrščenim kandidatom.

Neprepričljive tehnične težave

Predsednica TSE se je vnovič oglasila nekaj pred polnočjo z informacijo, da je komisija ustavila preštevanje v sistemu TREP, ker da je končni sistem že začel preštevati glasovnice in naj zato to ne bi bilo več potrebno v prvem sistemu. Ta odločitev je presenetila vse, tudi opazovalce. Pozneje je Choquejeva pojasnjevala, da je do ustavitve sistema TREP prišlo zaradi tehničnih težav v povezavah, kar je le še povečalo sum, da nekaj ni v redu. Po ponovnem zagonu sistema TREP pa so po obvestilu volilne komisije v ponedeljek okoli poldneva končni rezultati kazali, da je Morales dobil 46,86 odstotka glasov oziroma 10 odstotkov več kot Mesa (36,73 odstotka), kar pomeni Moralesovo izvolitev v prvem krogu.

Mesa tega izida ni priznal in je obtožil Moralesa in volilno komisijo goljufanja. Javnomnenjske raziskave so mu v drugem krogu napovedovale zmago, zato je svoje privržence pozval k uličnim protestom zaradi prevare. Protesti so se že v ponedeljek hitro razširili po vsej državi, ponekod je prišlo tudi do neredov in spopadov s policijo. Zažgali so dva regionalna sedeža volilne komisije in napovedali splošno stavko. Evropska unija je volilno komisijo opozorila, naj zagotovi kar največjo transparentnost celotnega volilnega postopka in rezultatov, Organizacija ameriških držav (OAS) pa je napovedala izredno sejo in predlagala, da bi ponovno štetje glasov opravili njeni strokovnjaki. Po današnjem poročanju lokalnih medijev sta obe strani ponudbo sprejeli ob pogoju, da bodo rezultati zavezujoči.

Moralesova podoba bledi

Sindikati in druge organizacije, ki podpirajo Moralesa in njegovo stranko MAS, pa so se postavili v bran njegovi zmagi. Morales je prvi pripadnik staroselcev v Latinski Ameriki, ki je bil izvoljen za predsednika države, in je po treh volilnih zmagah na čelu že več kot 13 let. Je tudi najuspešnejši mandatar v državi, ki je do nedavna veljala za eno najrevnejših v Latinski Ameriki. Ob njegovi prvi izvolitvi leta 2006 je v revščini živelo 60 odstotkov prebivalstva, kar mu je uspelo zmanjšati za polovico. Dosegel je politično in ekonomsko stabilnost s 4,9-odstotno povprečno rastjo. Njegova priljubljenost v zadnjem času bledi zaradi avtoritarnega obnašanja in sprejema zakonov v zvezi z zaščito amazonskega pragozda, ki so pripomogli k obsežnim požarom v letošnjem letu, kar mu zameri predvsem mlada generacija. Sporna je tudi njegova že četrta kandidatura za položaj predsednika države, saj bi po sprejemu pravila, ki ga je sam predlagal, smel kandidirati samo dvakrat. Ko je leta 2016 želel doseči spremembo z referendumom, so ga volilci zavrnili. Pritožil se je na ustavno sodišče, ki mu je na koncu dovolilo ponovno kandidirati, a mu kljub uspešnemu vladanju mnogi tega ne odpustijo.