Po slabih dveh mesecih od začetka nove sezone v alpski ligi je napočil čas za novo predstavo hokejistov Olimpije in Jesenic. Na tivolskem ledu ne bodo igrali le za točke, ampak tudi za prestiž, ki ga prinaša sedemdesetletna zgodovina rivalstva med tradicionalnima tekmecema, o čemer podrobneje pišemo na straneh Objektiva.

Ko sta se edina slovenska predstavnika v alpski ligi v začetku septembra nazadnje pomerila za pokalno lovoriko, so ob festivalu zadetkov z 8:4 slavili Ljubljančani. To je bil zadnji derbi za Jureta Vnuka na klopi Olimpije, kjer ga je ta teden tudi uradno zamenjal Gregor Polončič. »Motivacija za derbi z Jesenicami je vedno na najvišji ravni. Treba bo ohraniti mirne živce. Dobra analitična priprava na tekmeca in preudarnost na ledu prinašata točke,« meni Gregor Polončič. Nasproti mu bo stal jeseniški trener Mitja Šivic, s katerim sta nekdaj igrala za Olimpijo, nikdar pa se nista pomerila drug proti drugemu: »Igrati derbi pomeni odgovornost in užitek. Ker sem mladost preživel na Jesenicah, poznam hokejsko kulturo železarskega mesta.«

Ni dvoma, da hokejistom Olimpije v letošnji sezoni pripada vloga favoritov, saj v alpski ligi z izkušeno zasedbo branijo naslov prvaka. Ljubljančani zatrjujejo, da so že pozabili na klavrne predstave izpred tedna dni, ko so izpadli že na prvi oviri celinskega pokala. Olimpija je bila nemočna predvsem ob številčni prednosti, ko na tekmah proti Rittnu in Ferencvarošu sploh ni sprožila nevarnega strela. Izpad iz celinskega pokala je poparil športnega direktorja Tomaža Vnuka, ki je hokejistom na sestanku v garderobi povedal nekaj krepkih. Ko je »zaropotal« njegov brat Jure Vnuk, se je moral posloviti od trenerske klopi. »Ne bomo več pogrevali dogodkov iz celinskega pokala, ki smo ga pred sezono uvrstili med poglavitne cilje, a nam ni uspelo napredovati,« je o izkušnji na Južnem Tirolskem skopo povedal Polončič.

Boljše gre slovenskim prvakom v alpski ligi, kjer so ujeli niz štirih zaporednih zmag. Posebej je treba podčrtati četrtkov uspeh na gostovanju pri podprvaku Brunicu, kjer so imeli Ljubljančani po boljši igri priložnost za zmago že v rednem delu, a so dve točki osvojili v podaljšku po zlatem golu Anžeta Ropreta. »Na začetku sezone je bilo nekaj spodrsljajev. Deset točk smo oddali moštvom s spodnje polovice lestvice, česar si ne bi smeli dovoliti, a vsaka sezona ima vzpone in padce. Na zadnjih tekmah nam gre boljše, zato moramo v tej smeri nadaljevati. Misliti moramo na svojo igro. Ne smemo se podrediti nasprotnikom in pasti na njihovo raven,« pravi kapetan moštva Aleš Mušič.

Jesenicam je pred tednom dni uspela predstava sezone proti Feldkirchu (4:0), v četrtek pa so bili železarji za malenkost prekratki proti favorizirani Cortini. Pričakovano je, da imajo Jeseničani težave tudi s koncentracijo, saj mladi hokejisti doslej niso bili vajeni nastopati v tako pomembnih vlogah kot v letošnji sezoni. »Večinoma smo lahko zadovoljni s pristopom in kulturo igre. Na nekaterih tekmah nismo znali izkoristiti boljše igre, o čemer smo se pogovorili v garderobi. Igralci postajajo vse boljši, zato sem prepričan, da je pred njimi zelo svetla prihodnost,« je razložil Mitja Šivic. Kapetan Andrej Tavželj pa je dodal: »Manjkajo nam izkušnje, vendar želimo biti vsak dan boljši. Derbi lahko veliko prinese. Zmagovalec bo pridobil samozavest.«

Pred Jeseničani je velik izziv, kako presenetiti Olimpijo na tivolskem ledu. Na zadnjih desetih medsebojnih obračunih so Ljubljančani dobili kar devet tekem. Po današnji predstavi se bosta večna rivala do konca koledarskega leta pomerila še pred božičem v Podmežakli.