Kaj pomeni golf za znamko Volkswagen?

Golf je glavna žila našega podjetja. Avtomobil, ki napaja vso našo znamko, zato je za nas izredno pomemben. Za seboj ima toliko zgodovine, da lahko rečem, da je to domači avtomobil za veliko Evropejcev in da določa tudi značaj Volkswagna. Je ekonomski in družbeni fenomen, ki je znal definirati cel segment avtomobilov, in to mu uspeva še danes. Na vse to smo morali misliti, ko smo zasnovali novo generacijo.

Na zunaj je evolucija…

Da, res je, morali smo biti zelo previdni, da smo zadeli nadaljevanje cele zgodbe golfa, zato je sedanja generacija evolucijski razvoj te ikone. Ima nekaj obveznih oblikovnih elementov, ki ga naredijo takoj prepoznavnega. Vsem na cesti mora biti takoj jasno, kateri avtomobil gledajo. Lahko rečem, da je kot porsche 911, znan, a povsem nov.

… znotraj in pod pločevino pa prava revolucija?

Res je, tukaj smo sledili vsem sodobnim trendom, upravljanje avtomobila smo zasnovali skoraj na novo. In predvsem še bolj poenostavljeno. V eni tipki smo združili več funkcij. Za primer naj navedem, kako je, če si voznik želi več svežega zraka. S pritiskom na en gumb bo sprožil več funkcij, vse to, kar je moral včasih narediti v več korakih. Uporabnik bo sam določal, kaj bo hotel uravnavati z eno tipko. Nismo le naredili tipke in drsnika, ker je to moderno. Ne, vse mora imeti svoj namen in smisel. Digitalna tehnologija je danes vsenavzoča, torej je zdaj skoraj obvezna tudi v avtomobilih. Sodobni kupci so tega vajeni na vsakem koraku. Uporaba avtomobila postaja podobna uporabi telefona.

Kako bo z golfom v prihodnje, kaj lahko še pričakujemo?

Seveda bomo širili paleto, prišli bodo novi motorji, bolj športne različice, kot je GTI… Užitek v vožnji ne sme trpeti niti za trenutek, ne le upravljanje, voznik mora začutiti tudi tisti tradicionalni del avtomobila. Motor, menjalnik, zvok, podvozje, pospeški, zavore. To mora tudi ostati prepoznavno in določljivo, ob vsem napredku avtomobil ostaja tudi to. Seveda ne smemo pozabiti na karavana, ta je ravno tako več kot pomemben. Kupci bodo tako dobili spet celo družino različic, tako kot so tega vajeni. Čez deset let bo golf še obstajal, le da se bo moral prilagoditi, tako kot se je prilagajal v preteklosti, v tem je naravnost odličen.

Torej bo spet nadaljeval določanje trendov?

O tem sem prepričan, ostaja cilj za naše tekmece, marsikomu pa zgled. To je zahtevno, ostati v vrhu ves ta čas je izredno težko, napak si ne moremo privoščiti. A ker imamo tako dobro osnovo, jo moramo le nadgrajevati s sodobnimi tehnologijami na vseh ravneh. Prepričan sem, da bo novi golf ostal pravi golf v najboljšem pomenu besede. az