Starejša deklica Sara Čopar je v Rusiji osvojila naslov mladinske evropske prvakinje v kombinaciji in podprvakinje v težavnosti, mladinec Luka Potočar je postal prvak v težavnosti, mladinec Žiga Zajc pa podprvak v kombinaciji. Bronasto medaljo v težavnosti sta si priplezali tudi starejša deklica Liza Novak in kadetinja Lucija Tarkuš, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

»Ponosna sem, da sem letos dvakrat postala mladinska prvakinja. Še sebe sem malo presenetila, a hkrati pokazala, da uspeh na svetovnem prvenstvu ni bil naključje, ampak sem si oba naslova res zaslužila, saj sem trdo delala za to.« Devetošolka, v Voronežu druga v težavnosti in šesta v hitrosti, pred mesecem dni pa v Brixnu peta na balvanih, ima najraje balvansko plezanje, zelo všeč pa ji je tudi hitrostno, kjer je s časom pod desetimi sekundami med najhitrejšimi slovenskimi športnimi plezalkami, tudi v primerjavi s članicami. Slovenski ženski rekord v hitrosti ima Janja Garnbret s časom 9,165 s, osebni rekord Čoparjeve pa je 9,914 s.

»Forma se mi je dvigovala in pričakovanja so bila visoka, tako pri trenerjih kot pri meni, zato sem si morda ustvaril še nekaj dodatnega pritiska, da hočem zmagati. Vse smeri sem plezal previdno, da se mi ne bi primerila kakšna napaka, s čimer sem si jih naredil še malce težje, kot so bile v resnici. Končno se mi je poklopilo, potem ko sem bil na lanskem prvenstvu v Imstu drugi v težavnosti, sem vendarle postal mladinski evropski prvak,« pa je bil zadovoljen 17-letni Jeseničan Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki si je v mladinski kategoriji do 20 let naslov mladinskega evropskega prvaka v težavnosti priplezal kot najboljši v vseh krogih tekmovanja.

Zadovoljni tudi trenerji

EP v Rusiji je skupaj z mladinskim evropskim prvenstvom v balvanskem plezanju, ki je bilo septembra v italijanskem Brixnu, štelo tudi za kombinacijo. Zato so v Rusiji podelili še medalje mladinskega evropskega prvenstva v kombinaciji.

Slovenija je osvojila tudi drugo mesto v pokalu narodov, za Francijo in pred Avstrijo. Ob koncu sezone so v Voronežu podelili še odličja za skupni seštevek mladinskega evropskega pokala v težavnosti, kjer sta Jaka Jaki in Luka Jerman dosegla drugo oziroma tretje mesto.

»Z balvanskim delom evropskega prvenstva ne moremo biti zadovoljni, saj smo imeli le nekaj finalnih nastopov, računali pa smo tudi na kakšna najvišja mesta. Hitrosti se ne posvečamo toliko, zato smo zadovoljni, sploh Sarin nastop pod desetimi sekundami je zelo dober dosežek. Težavnost pa lahko ocenim kot zelo dobro. Luka je bil daleč najboljši in je zasluženo zmagal, Sara je znova pokazala dobro pripravljenost in da njen uspeh na svetovnem mladinskem prvenstvu ni bil naključje, Liza pa nas je malo presenetila in dosegla super rezultat in svoje prve stopničke. Lucijin nastop ni bil optimalen, a dovolj za tretje mesto. V kombinaciji je treba pokazati visoko raven v vseh treh disciplinah, pri čemer bi izpostavil Saro, ki je bila v finalu tako v balvanih kot v hitrosti in težavnosti,« pa je vtise strnil selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Anže Štremfelj.