Najboljša športna plezalka na svetu iz tedna v teden postavlja nove mejnike. Konec minulega tedna ji je uspel nov izjemen dosežek. S šesto zaporedno zmago na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju je sklenila svetovni pokal kot neporažena, kar doslej ni uspelo še nobeni športnici. Po uspehu je dejala, da je uresničila enega od življenjskih ciljev.

Uspeh je plezalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu dosegla v Vailu, kjer se ji pred tem še ni uspelo uvrstiti v finale. Tekmovanje je začela v svojem slogu, in sicer s petimi preplezanimi kvalifikacijskimi smermi. V polfinalu je takoj naletela na težavo, saj je prvi balvan ostal nerešljiva uganka. Kljub spodrsljaju je Janja Garnbret ostala zbrana ter do konca preplezala vse polfinalne in finalne smeri. Pot do velikega uspeha je bila kljub temu stresna in napeta. V finalu je namreč najboljša slovenska športnica minulega leta za prva dva balvana potrebovala šest poskusov in bila po polovici tekmovanja tretja. Ko je Janja Garnbret tretji balvan preplezala v drugem poskusu, je prevzela vodstvo in ga na zadnjem balvanu le še potrdila.

Korošica je na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju neporažena od 13. aprila lani, ko je v Meiringenu zasedla drugo mesto. »Sezono svetovnega pokala sem začela, kot sem si želela. V nadaljevanju sem želela ohraniti dobro pripravljenost ter nadaljevati z uspehi. Skušala sem izpolniti življenjski cilj z zmagami na tekmah svetovnega pokala. Kar ne morem verjeti, kaj mi je uspelo,« je iz Vaila sporočila Janja Garnbret. Dosegla je že 25. zmago svetovnega pokala.

Dvajsetletna plezalka si je zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala priborila že pred finalno preizkušnjo v Vailu. Ko je uspešno preplezala zadnji balvan, so jo obkrožile tekmice ter se veselile skupaj z njo. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bila druga Japonka Akijo Noguči, ki je bila kar štirikrat druga, tretje mesto pa je osvojila Francozinja Fanny Gibert. Med prvo deseterico v skupnem seštevku sta še dve Slovenki – Lučka Rakovec in Katja Kadić sta zasedli sedmo in osmo mesto. S posamičnimi uspehi so bile slovenske plezalke uspešne tudi v ekipni konkurenci, saj so zaostale le za Japonkami.

Prihodnji mesec se bo v Villarsu v Franciji začela sezona svetovnega pokala v težavnosti, kjer bo Janja Garnbret branila skupne zmage iz zadnjih treh sezon. Če bo ponovila uspeh tudi letos, bo četrtič zapored osvojila tudi svetovni pokal v kombinaciji. S tem bi dosegla nov podvig, ki pred tem ni uspel še nobeni športni plezalki.