Prenovljene prostore črnuške enote Mladi zmaji vsak dan obišče 35 mladostnikov. Progam zavoda, ki ga kot par koordinirata Matic Munc in Urša Arenšek, temelji predvsem na ustvarjalnosti. »Z Uršo sva si zadala nalogo, da narediva centralni ljubljanski umetniški mladinski center, pri čemer imava tri vsebinske sklope,« pravi Munc in izpostavi internetni mladinski radio, ki bo povezal vse te dejavnosti. »Poleg radia in glasbe bomo mlade seznanjali z gledališčem, literaturo in filozofijo. Ta del pokriva predvsem Urša. Tretji sklop bo ples in likovno izražanje.«

Program predstavili staršem

Mladi so svoje zatočišče v Črnučah poimenovali Basement. Eden glavnih adutov črnuškega zavoda je v kleti, kjer je pravi produkcijski studio, ki omogoča profesionalno glasbeno produkcijo. »Trenutno sodelujemo s tremi mladimi skupinami. Buržuazija vadi in se pripravlja na turnejo, skupina Regen pripravlja material za svoj album, črnuški pankerji Škrti krti pa prav tako redno vadijo,« pove Munc. Črnuška skupnost pozna četrtni mladinski center že več kot pet let. »Žal nekateri še vedno mislijo, da se tukaj prodaja droga, pije alkohol,« obžaluje sogovornik, ki poudari, da je Basement prostor brez alkohola in drog, saj je vnos takšnih substanc prepovedan.

Ekipa Mladih zmajev je v začetku septembra staršem na roditeljskem sestanku črnuške osnovne šole in predstavila svoj program. »Vsak dan med 13. in 17. uro so vrata odprta vsem najstnikom s pisnim dovoljenjem enega od staršev oziroma skrbnika. Čeprav veliko otrok tukaj napiše domačo nalogo, poudarjam, da nismo inštruktorji, lahko pa kdaj tudi kaj pomagamo, pogledamo. Poudarek je predvsem na kakovostnem preživljanju prostega časa, ki ga popestrimo, kot že rečeno, z različnimi delavnicami,« še pojasni Munc.