Turška ofenziva proti Kurdom na severovzhodu Sirije odmeva tudi v nogometu. Najprej je kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo v Carigradu zasenčilo proslavljanje Turkov, ki so z golom Cenka Tusuna v 90. minuti z 1:0 premagali Albanijo. Po koncu srečanja so gostitelji z vojaškimi pozdravi izrazili podporo turškim vojakom, zaradi česar so se znašli pod drobnogledom Evropske nogometne zveze (Uefa). Nemško javnost sta nato razburila nogometna reprezentanta Ilkay Gündogan in Emre Can, ki sta na družbenem omrežju všečkala provojno objavo turškega reprezentanta Tosuna.

A medtem ko Uefa, ki sicer bojda strogo nastopa proti rabi političnih in verskih simbolov, še naprej molči, se pri St. Pauliju držijo ničelne tolerance glede simpatiziranja s tovrstnimi politikami. Potem ko je Sahin na instagramu objavil sliko turške zastave in ob njej zapisal: »Smo na strani in molimo za naše junake in vojsko,« so iz kluba sporočili, da od včerajšnjega dne klub ne potrebuje več njegovih nogometnih uslug.

»Sahin od tega trenutka dalje ne bo več treniral in igral tekem za naš klub. Glavni razlog za takšen ukrep je nogometašev ravnodušen odnos in ponavljajoče se nespoštovanje klubskih vrednot,« so svojo odločitev pojasnili Hamburžani. Navijači so sicer klub pozivali k ukrepanju, prav tako pa so se pred tem v javnosti že zavzeli za Kurde. »Po številnih pogovorih z navijači, člani in prijatelji kluba, ki prihajajo iz Turčije, smo sklenili, da sicer ne smemo spregledati nazorov in prepričanj ljudi iz drugih kulturnih okolij, a hkrati naše protivojno stališče ni nekaj, o čemer bi lahko diskutirali.«

Sahin, ki je druga najdražja okrepitev v zgodovini kluba, v Hamburg je prišel za 1,3 milijona evrov, bo sicer ostal na plačilni listi, vendar bo s posebnim dovoljenjem lahko igral za drug klub. Dokončni prestop pa bo možen šele v januarskem prestopnem roku, poroča Deutsche Welle.