Komisija za kriosfero pri švicarski akademiji znanosti je v letni raziskavi o stanju ledenikov navedla, da so meritve na 20 švicarskih ledenikih pokazale, da je taljenje letos doseglo rekordno raven.

Znanstveniki so ugotovili, da sta dva intenzivna vročinska vala čez poletje razblinila upanje, da bo pretekla zima, ki je bila izjemno radodarna s snegom, omejila krčenje ledenikov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Snežna odeja je bila aprila in maja od 20 do 40 centimetrov višja kot običajno, še konec junija so ponekod izmerili šest metrov snega. Toda po dveh intenzivnih vročinskih valih, prvem konec junija in drugem konec julija, je bil obseg snega in ledu, ki se je stalil, enak letni porabi pitne vode v Švici, so navedli v raziskavi.

Debela snežna odeja je hitro izginila, taljenje pa se je nadaljevalo do začetka septembra. »To pomeni, da smo v minulih 12 mesecih izgubili okoli dva odstotka obsega švicarskih ledenikov,« je ugotovila komisija, ki dodaja, da so se ledeniki v preteklih petih letih skrčili za več kot desetino.

Raziskavo so objavili manj kot mesec dni po »pogrebnem pohodu« okoljskih aktivistov, s katerih so obeležili izginotje ledenika Pizol, enega od več kot 500 ledenikov v švicarskih Alpah, ki so izginili od začetka 20. stoletja.

Glaciologi z züriške tehniške univerze ETH so v nedavni raziskavi opozorili, da bi do konca stoletja lahko izginilo več kot 90 odstotkov od okoli 4000 ledenikov v Alpah, če človeštvo ne bo omejilo izpustov toplogrednih plinov.