Po indeksu rasti prihodkov v letih od 2013 do 2018 je sto najhitreje rastočih podjetij dolenjsko-posavske regije, pri čemer se na seznam uvrščajo samo podjetja, ki imajo najmanj 15 zaposlenih, ustvarilo 3534 novih delovnih mest, kar predstavlja 58-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa 8493, kar pomeni 25-odstotno rast.

Prodajno uspešna regija

Stoterica najhitreje rastočih podjetij je za 115 odstotkov izboljšala rast prodaje, regija pa za 58 odstotkov, kar je daleč največ od vseh šestih regij. Če pa rast prodaje najhitreje rastočih podjetij primerjamo po regijah, je ta v dolenjsko-posavski v zlati sredini med vsemi šestimi – najvišjo, 216-odstotno rast imajo v osrednji Sloveniji, sledi dravsko-pomurska regija s 185 odstotki. Je pa najhitreje rastočih sto podjetij dolenjsko-posavske regije dodano vrednost dvignilo za 98 odstotkov, medtem ko je regija dosegla 36-odstotno rast.

Novo mesto letos preskočilo Krško

Dolenjska prestolnica Novo mesto je po številu podjetij s seznama sto najhitreje rastočih letos s 23 imeni preskočila posavsko prestolnico Krško, ki jih ima 13. Razveseljivo je, da na seznamu ostajajo v preteklosti prepoznane gazele, kar dokazuje, da metodologija izbora Gazela zares poišče trajnostno in hkrati dinamično rastoča podjetja. Tako med najhitreje rastočo stoterico tudi letos najdemo novomeški Amplexor Adriatic, ki je bil regijska gazela leta 2015, šentjernejski Bos Grubar, ki je bil med nominiranimi podjetji za regijsko gazelo predlani, trikratno regijsko in srebrno gazelo 2016 REM iz Trebnjega ter regijsko gazelo 2017, novomeški Adria Dom. Na vrh lestvice so se zavihtela podjetja Treves, tovarna notranje opreme za vozila iz Trebnjega, semiški Cablex Plastik, bronasta gazela 2014, ki izdeluje plastične komponente i n mehanske sklope, ter podjetje Feroles, avtoprevozništvo in gozdarstvo, prav tako iz Semiča.