»Smo prijatelji tako Irana kot Savdske Arabije in ne želimo si vojne med tema dvema državama,« je dejal Kan na novinarski konferenci z iranskim predsednikom Rohanijem, ki je pozdravil pakistanska prizadevanja za diplomatsko reševanje napetosti.

Regionalna tekmeca Iran in Savdska Arabija sta se znašla na robu vojaškega obračuna po seriji napadov na tankerje in napadu na savdsko naftno infrastrukturo, za katere sta Washington in Rijad obtožila Iran. V Teheranu so vpletenost v incidente zanikali.

Večinsko sunitska Savdska Arabija in šiitski Iran poleg tega podpirata nasprotne strani v vojni v Jemnu. »Vsakršna oblika dobre volje se povrne z dobro voljo z naše strani,« je dejal Rohani in poudaril potrebo po političnem dialogu za rešitev regionalnih konfliktov.

Pakistanski premier, ki bo po Iranu ta teden obiskal še Savdsko Arabijo, je priznal, da je spor med Teheranom in Rijadom zapleten, a ga je po njegovih besedah vseeno možno rešiti z dialogom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iran je v soboto znova nakazal, da ne nasprotuje razrešitvi nesoglasij s Savdsko Arabijo. »S posredniki ali brez njih smo se pripravljeni pogajati s Savdijci,« je zatrdil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Abas Musavi.