Potem ko je Pošta Slovenije konec septembra zaprla poslovalnico v Podutiku, ki je imela prostore na naslovu Krivec 5, se o usodi svoje poslovalnice sprašujejo tudi tisti, ki uporabljajo pošto v Šmartnem pod Šmarno goro. Manjši pošti v Podutiku in Šmartnem sta se namreč v preteklosti že večkrat omenjali kot dve izmed ljubljanskih poslovalnic, ki so jima šteti dnevi. V Pošti Slovenije so sicer že pred časom potrdili, da nameravajo poslovalnico, ki ima prostore v manjši rumeni stavbi na naslovu Pot v Gameljne 6, zapreti še letos, a uradnih informacij o morebitnem zaprtju zaposleni vsaj za zdaj niso dobili. O tem, kdaj bo dokončno znana prihodnost poslovalnice, lahko samo ugibajo.

V Tacnu bo še večja gneča

O usodi pošte ugibajo tudi nekateri bližnji prebivalci. Minulo dopoldne, preden je poslovalnica ob 10.30 za štiri ure zaprla vrata, je bilo pred pošto sicer bolj mirno. Včasih je večja gneča, predvsem takrat, ko se bližajo roki za plačilo položnic, veliko občanov pa pride tudi popoldne, ko lovijo zadnje minute odpiralnega časa, je pojasnila ena od zaposlenih. Pošta v Šmartnem namreč že nekaj časa deluje po okrnjenem urniku, saj je med tednom odprta od 8. ure do 10.30, popoldne pa od 14.30 do 17. ali 18. ure.

Največ dela imajo v poslovalnici s plačevanjem položnic, veliko je tudi prevzemov in odpošiljanja paketov, stranke pa so predvsem starejši občani, za katere bo izguba poslovalnice še posebej velika težava. »Če to pošto zaprejo, me bo moral nekdo od domačih voziti, če se bom dobro počutila, bom šla na avtobus. Peš ne morem,« je povedala upokojenka, ki minulo dopoldne opravkov na pošti ni imela, a je, kot je povedala, redna stranka. Podobno nezadovoljen bi bil ob zaprtju poslovalnice tudi njen soobčan. »Že zdaj se moramo prilagoditi delovniku, potem bi bilo usklajevanja še več.«

Poslovalnica v Šmartnem sicer ni edina pošta na območju Četrtne skupnosti (ČS) Šmarna gora. Dobra dva kilometra je od nje oddaljena pošta na Tacenski cesti. Do tja je približno štiri minute vožnje z avtomobilom ali slabe pol ure hoje. A oddaljenost te poslovalnice je zgolj ena od težav, s katero bi se ob morebitnem zaprtju pošte morali soočiti prebivalci Šmartnega. Poslovalnica na Tacenski cesti namreč pokriva približno tretjino prebivalcev četrtne skupnosti, medtem ko pošto na Cesti v Gameljne uporablja večina, približno 4000 ljudi. »Bodo vsi morali na pošto na Brod? Tam je že zdaj gneča. Sam uporabljam to pošto in ko sem moral prevzeti priporočeno pošiljko, sem v vrsti pred okencem čakal 45 minut,« je pred časom opozoril predsednik ČS Šmarna gora Primož Burgar. V ČS Šmarna gora zato zaprtju poslovalnice v Šmartnem nasprotujejo. Prav tako njenemu zaprtju kot tudi zaprtju drugih ljubljanskih poslovalnic, ki jih Pošta Slovenije še namerava zapreti, nasprotuje ljubljanska mestna občina.

Številne pošte s krajšim delovnikom

Nekateri prebivalci, ki stanujejo v Spodnjih in Zgornjih Gameljnah oziroma pod pobočjem Rašice, bi se ob zaprtju pošte v Šmartnem najbrž raje kot proti Brodu odpravili v dobrih šest kilometrov oddaljene Črnuče. Tamkajšnja pošta deluje na Dunajski cesti 361. Te poslovalnice Pošta Slovenije sicer ne namerava zapreti, ji bodo pa v kratkem skrajšali delovni čas. Od 14. oktobra namreč poslovalnica ne bo več odprta do 19. ure, ampak uro manj, torej do 18. ure.

Podobna usoda čaka ali pa je že doletela še nekatere ljubljanske pošte. Kot so nedavno sporočili iz Pošte Slovenije, so nekaterim ljubljanskim poštam delovni čas za eno uro skrajšali 7. oktobra, nekatere pa bodo po skrajšanem urniku odprte od 14. oktobra. Med slednjimi so še poslovalnice na Dunajski cesti 43, Dunajski cesti 141 in Dunajski cesti 19 ter poslovalnica v Polju na Zadobrovški cesti. Odprte bodo do 18. ure. V Pošti Slovenije kot razlog za zapiranje poslovalnic in krajšanje delovnega časa med drugim navajajo optimizacijo poslovanja ter poenotenje delovnih časov z drugimi primerljivimi poštami po Sloveniji.