Poljska vrsta še naprej ostaja najboljša nogometna zasedba v skupini G. Z izjemo septembrskega poraza proti Sloveniji v Stožicah je na sedmih tekmah nanizala pet zmag in remi ter s 16 točkami zanesljivo zaseda vrh razpredelnice. Za zelo suvereno se je izkazala tudi na četrtkovem gostovanju pri zadnjeuvrščeni Latviji. To je odpravila 3:0 in s tem še podaljšala njen negativen niz, saj je brez zmage že 15 tekem. »Obračun je občasno spominjal na trening tekmo,« so po uspehu svoje reprezentance v Rigi zapisali poljski mediji. Novo zmago jim je zagotovil Robert Lewandowski, ki je dosegel vse tri zadetke in v dresu svoje domovine vpisal že šesti hat-trick. Zvezdnik Bayerna München je obenem zabil tudi jubilejni 60. gol za Poljsko, za kar je potreboval 109 tekem.

Poljaki se zdaj že osredotočajo na jutrišnji obračun, ki jim v primeru slavja odpira vrata evropskega prvenstva. Nove tri točke na računu jim namreč zagotavljajo najmanj drugo mesto v skupini. »Dobro je, da se vračamo v Varšavo, kjer nas po kratki regeneraciji čaka tekma s Severno Makedonijo. Ta je premagala Slovenijo in se obdržala v igri za preboj na evropsko prvenstvo,« je dejal selektor Poljske Jerzy Brzecek. Oseminštiridesetletnik je ob tem posvaril, da bodo Severni Makedonci v poljsko prestolnico prispeli močno motivirani, saj so se po uspehu proti Slovencem povzpeli na tretje mesto in se močno približali želenemu cilju. Če poleg Poljakov premagajo tudi Avstrijo in Izrael, pa bodo na evropsko prvenstvo uvrščeni celo neposredno.

Kako pomembna je bila za igralce selektorja Igorja Angelovskega zmaga proti Sloveniji, zgovorno priča informacija, da je njihova zveza nogometaše za uspeh nagradila z 80.000 evri. »Fantje so odigrali fenomenalno tekmo. Borili so se in žrtvovali ter na igrišču pustili srce. Zdaj smo mnogo bližje našemu cilju. V Varšavo gremo igrat nogomet. Če se nam ponudi priložnost, bomo poskušali osvojiti vse tri točke,« je obljubil Igor Angelovski. Še mnogo samozavestnejši je bil z dvema goloma junak četrtkove tekme Eljif Elmas, ki je zatrdil: »Na Poljsko gremo po zmago. Seveda smo veseli uspeha proti Sloveniji, a v naših mislih so zdaj le Poljaki.«

Ne le makedonski tabor, zaradi zadnje zmage je evforična vsa država. »Še tri tekme do zgodovinskega uspeha,« so včeraj zapisali v tamkajšnjih medijih, navdušeni nad igro svojih nogometašev. Njihov športni dnevnik Ekipa ni skoparil s pohvalami na račun reprezentance, izpostavil pa predvsem mladega zvezdnika Napolija Elmasa, za katerega so slikovito zapisali, da je med slovenskimi branilci slalomiral kot Bojan Križaj v svojih najboljših časih.