Kmalu je postalo jasno, da večina članov slovenske delegacije še nikdar ni prebrala trilogije Zgodovina diplomacije, ki so jo že leta 1945 spisali vrhunski ruski akademiki, v novi številki Nedeljskega dnevnika piše Aleksander Lucu. Tako bi vsaj za silo razumeli, kako deluje sicer povsod po svetu cenjena diplomacija, ki so jo ruski vladarji gradili na osnovah najbolj prebrisanih in zvitih diplomatov – beneških dožev.

Pravzaprav je bil slovenski uradni obisk v Moskvi precej ponesrečen in le ruski poučni reševalni lekciji, da kar koli se zgodi, naj v javnosti pusti lep vtis, se mora zahvaliti Marjan Šarec, da jo je malo bolje odnesel iz Moskve kot leta 2005 Janez Janša. Njegov takratni kabinet si je namreč v popolnem protokolarnem in vljudnostnem neznanju obisk Moskve zamislil kot izlet iz Grosupljega na veselico v Ivančno Gorico. Bili smo zraven, ko je moskovski župan Jurij Lužkov dve uri čakal na Janšo, ki je s svojo ekipo malical v hotelski sobi, bili smo zraven, ker so zaradi zamude naši delegaciji zaprli vrata v dumo, in prisostvovali izbruhu jeze tiskovnega predstavnika Vladimirja Putina, ko neumnosti spremljevalk našega takratnega predsednika vlade ni mogel več prenašati. Vladna ekipa, ki je pozneje prevzela vlogo ob predsedovanju Slovenije EU!

Obisk Marjana Šarca v Moskvi je bil pripravljen bolj z levo roko. Veleposlanik v Moskvi Branko Rakovec (z diplomatskimi izkušnjami iz Makedonije) se je malo pred obiskom vrnil z dopusta (zasluženega) v domovini, po svoje pa so delovali tudi v vladnem kabinetu. Resnično se je trudil le ruski veleposlanik v Ljubljani Doku Zavgajev, ki je dnevno pritiskal na gradbince v Moskvi, da so do obiska dokončali v legendarnem Parku zmage na Pokloni gori spomenik slovenskim žrtvam vseh vojn v Rusiji, kar je bilo edino zanesljivo, da se bo zgodilo in bosta spomenik z roko v roki skupaj odgrnila predsednika vlad Dimitrij Medvedjev in Marjan Šarec.

Obisk v Moskvi je ruska diplomacija dobesedno zrežirala ob slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču, kjer so se na začudenje poznavalcev prerivali vsi trije naši predsedniki – vladni Marjan Šarec, državni Borut Pahor in parlamentarni Dejan Židan, čeprav je rusko politično stran zastopal »le« minister za gospodarski razvoj in množične komunikacije Konstantin Noskov. Letošnja slovesnost pod Vršičem je bila bolj akademska, saj je bila posvečena stoletnici Univerze v Ljubljani, ki so jo posebej zaznamovali številni ruski znanstveniki in profesorji, ki so se iz domovine umaknili po oktobrski revoluciji.

Nadaljevanje v tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika.

Popolnoma zadeti za volanom

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako narašča število voznikov, ki se v promet podajajo pod vplivom mamil, kaj v prostem času počenja selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, kakšne izkušnje ima društvo Deteljica z ekološkim kmetijskim pridelovanjem, kaj ponuja novo vrednotenje nepremičnin… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.