Farmacevtska in kozmetična multinacionalka Johnson & Johnson (J&J) in njegovo hčerinsko podjetje Janssen Pharmaceuticals morata 26-letnemu Nicholasu Murrayju plačati kar osem milijard dolarjev kazenske odškodnine, je v torek odločila porota v Filadelfiji. Podjetje je tožil, ker mladih moških ni opozorilo, da lahko antipsihotik Risperdal povzroči nenormalno rast prsi pri moških. Mladeniču so se te začele razvijati kmalu po začetku jemanja zdravila in sicer pri desetih letih, ko so mu postavili diagnozo avtizma.

Milijarde pomembnejše od otrok

»Dejanja podjetja so bila zlonamerna, kar je potrdila tudi porota. V J&J se niso ozirali na varnost in dobrobit najranljivejših v naši družbi, temveč samo na dobiček. Milijarde so bile pomembnejše od otrok. Odločitev ima izjemen pomen ne samo za to sojenje, ampak tudi za podjetje, ki je skrenilo s prave poti,« sta bila v izjavi po sojenju jasna mladeničeva zagovornika Tom Kline in Jason Itkin. Razsodba bo zagotovo vplivala na tisoče drugih tožb proti gigantu zaradi istega zdravila, in to ne samo v Filadelfiji, temveč tudi Pensilvaniji, Kaliforniji in Missouriju.

V farmacevtski multinacionalki so po drugi strani prepričani, da bo sodba po pritožbi razveljavljena, višino odškodnine pa so opisali kot skrajno nesorazmerno, neutemeljeno in pretirano v primerjavi s prvotno kompenzacijo v višini 680 tisoč dolarjev, ki jo je Murrayju zaradi malomarnosti podjetja porota določila že lani. Prepričani so, da porota ni dobila zadosti informacij o jasno izpostavljenih opozorilih stranskih učinkov zdravila, kakor tudi ne vseh pozitivnih učinkih, ki jih ima na paciente z resnimi duševnimi boleznimi. J&J je sicer samo leta 2018 s prodajo tega zdravila zaslužil 737 milijonov dolarjev.

Tožbe zaradi raka in opioidne krize

Risperdal je na seznamu osnovnih zdravil Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), torej v skupini tistih, ki bi morala biti dostopna ves čas, v zadostnih količinah in po dostopni ceni za vse. Na tržišču je od leta 1994, povečini pa se uporablja za zdravljenje shizofrenije in psihoz, pa tudi avtizma pri otrocih in mladostnikih. Težave zaradi »skrivanja« stranskih učinkov je imelo podjetje z zdravilom že vse od začetkov, leta 2013 pa je počilo. Risperdal so, čeprav ga je Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila zgolj za zdravljenje shizofrenije, začeli promovirati tudi za paciente z demenco in otroke, pri čemer so prodajni zastopniki zdravilo zdravnikom ponujali s podkupninami v različnih oblikah. Podjetje se je v enem največjih primerov goljufije v zgodovini ameriškega zdravstva pogodilo.

Multinacionalka se je v hudih težavah znašla še pred dvema letoma, ko je morala 63-letni Američanki plačati 417 milijonov dolarjev. Ta je trdila, da je zbolela za rakom na jajčnikih, ker je več desetletij pri higieni uporabljala otroški puder s smukcem. Podjetje je tožbo izgubilo, ker na izdelkih ni opozorilo na njegovo prisotnost oziroma potencialno rakotvornost. Po celotnih ZDA so se takrat borili proti 4800 podobnim tožbam. Konec avgusta letos pa je sodišče v Oklahomi farmacevtskemu gigantu naložilo 572 milijonov dolarjev težko odškodnino zaradi vloge v krizi zasvojenosti z opioidi v tej zvezni državi. Podjetje naj bi namreč z zavajajočim oglaševanjem za protibolečinske učinkovine, ki jih je mogoče dobiti na recept, prispevalo k hudi zasvojenosti mnogih. Gre za prvi za tožnike ugodno rešen tovrsten primer v ZDA, podjetje pa je napovedalo pritožbo.