Po Zagrebu se je te dni več kot o Kolindi govorilo samo še o Kristini Mandarini. Dvajsetletnica s pravim imenom Kristina Penava je za en teden postala najslavnejša Hrvatica, glas o njej pa se je razširil po vsej regiji. Ravno toliko kot po mandarinah, ki jih je prodajala, je Kristina postala znana po bujnem oprsju. Vsekakor pa je neizpodbitno dejstvo, da je k njej v enem dnevu, minulo soboto, mandarine prišlo kupit več kot 8000 Hrvatov. »To počnem za prijatelje, da jim malo pomagam, meni pa je super, ker sem vsak dan na svežem zraku,« je predstavnikom medijev med hupanjem avtomobilov zagotavljala mlada prodajalka, ki je vztrajala, da za dolge vrste ni zaslužen njen videz, saj je po njenem na svoj način lepo vsako dekle.

Vroč račun na instagramu in boljša ponudba

Kristina, ki je mandarine prodajala na stojnici na obrobju Zagreba, je ljubitelje mandarin prek facebooka pred »usodno« soboto povabila na organizirano ekskurzijo z avtobusom »po mandarine kod Kristine«. Svoj prihod je potrdilo več kot 15.000 ljudi, od katerih jih je več kot polovica nato tudi res prišla. Avtor oziroma idejni oče dogodka Mario Vukelić je želel ozavestiti Hrvate, naj kupujejo domače, lokalne izdelke. Odziv na šaljivo povabilo ga je presenetil, šokiral, tako da je lahko mladi dami prek Večernjega lista zaželel le še nadaljnji uspeh v poslovnem in zasebnem življenju.

Kristini je kratkoročno, morda celo dolgoročno uspelo, na slavo pa je bila, še preden je razgrela splet, dobro pripravljena. Na njenem profilu na instagramu, na katerem ima že skoraj 50.000 sledilcev, je polno vročih fotografij, na katerih lahko vidimo vse razen sadja. Kot so kmalu po ekskurziji ugotovili hrvaški mediji, pa je na stojnici že dala odpoved. »Dobila je boljšo ponudbo,« je za Index razkrila soseda trgovka, priče pa so opisale dan brez Kristine. Po njihovih besedah je po njene mandarine prišla množica ljudi, ko so na stojnici zagledali novo prodajalko, pa so se samo razšli. Večinoma brez mandarin.

Našli novo Kristino Mandarino – Tomija

Sedma sila ni obupala. Novinarji časopisa Večernji list so se denimo odpravili k stojnicam po novo Kristino in v Sveti Nedelji blizu Zagreba odkrili Tomija Vukelića. Za privlačnega prodajalca mandarin, ki mu ne manjka (ženskih) strank, se je nekaj časa govorilo celo, da je Kristinin mož, a se je izkazalo, da sta »daleč od poroke«. »Iskreno vam povem, da je vse to medijsko dogajanje preveč. Ne želim, da se me v zvezi z mandarinami omenja v kakršnem koli drugem kontekstu kot v tem, da je to moje delo,« je bil jasen Tomi, oglasili pa so se tudi drugi, za instagram morda manj zanimivi prodajalci in prodajalke. »Tudi jaz bi lahko obula čevlje s petkami, nisem še za staro šaro. Tudi jaz se lahko našminkam in prhutam s trepalnicami,« je recimo izjavila »baka« Marica. Druge pa so delile nekaj trikov, kako privabiti kupce, če le imaš prave mandarine. In te se, če so dobre, menda dobro prodajajo povsod.