Da ima od nekdanjih članov skupine Bijelo dugme kaj zanimivega povedati tudi Željko Bebek, ne samo Goran Bregović, je pevec pokazal z nedavnim intervjujem za portal 100posto. V njem je spregovoril o odraščanju, služenju vojaškega roka, ženah in otrocih, spet pa ni mogel mimo tega, kakšen odnos imata z Bregovićem, potem ko sta se »sporazumno« razšla.

»Živel sem v dokaj težkih razmerah, v času po drugi svetovni vojni. Starši mi niso mogli privoščiti toliko, kolikor so hoteli, jaz pa sem poskušal biti skromen, tako da sem na neki način vseeno preživel lepo otroštvo,« je pripoved začel Bebek, ki se je rodil v Sarajevu v znamenju strelca leta 1945 in hitro odkril svojo ljubezen do glasbe. V osnovni šoli se je najprej učil igrati na ustno harmoniko in mandolino, nato pa je odkril svoj inštrument – kitaro.

Najprej pravo, potem puljenje zob v vojski

Čeprav je že takrat vedel, da mu je namenjena glasbena pot, je najprej odšel na študij prava, ker so tako hoteli starši. »Pripravljal sem se za, če tako rečem, neko resno življenje. A sem jih hitro pustil na cedilu, čeprav sem študiral in bil celo dober študent. Pri meni je vseeno prevladala želja po petju.« Petju, ki ga je podedoval po mami Katarini.

V pisarni je zdržal le kako leto, potem pa je zmagala želja po glasbeni karieri, ki se je začela s skupino Kodeksi in nastopi v dubrovniškem baru Splendid, kjer so pet mesecev vsak večer igrali na terasi hotela. Tam jih je opazil tudi Renato Pacifico, lastnik bara v Neaplju, in jih povabil v Italijo. Nastanek in vzpon skupine Bijelo dugme je bolj kot ne znan, manj pa je znano, da so 70. leta pomenila tudi Bebekovo izkušnjo z vojsko, kjer je mešal plombe. Leta 1974 so ga vpoklicali v vojsko, on pa je vojaški rok odslužil tako, da je postal zobni asistent v ordinaciji. »Naučil sem se poklica zobozdravstveni asistent in mešati vse vrste plomb. Nekateri vojaki so me kdaj prosili, da jim izpulim zob, ker so se bali zobozdravnika. To me je silno zabavalo in zdelo se mi je, kot da ne bi bil v vojski. V ordinaciji sem bil od sedmih do treh, potem pa sem še dve uri porabil za čiščenje ordinacije, instrumentov in vsega drugega. Tako sem preživel dan, za nagrado, ker sem se v vojski ukvarjal z nečim resnim, pa sem dobil izhod v mesto. To je bil Pirot v vzhodni Srbiji, v tistem času mesto, ki je bilo znano po česnu in sredstvu za rast las.«

Žena za mašo in koncert

O Bregoviću je še enkrat povedal, da sta se razšla sporazumno, a z veliko različnih čustev, tako da sta bila po svoje prizadeta oba, zaradi česar sta prekinila stike. Same lepe besede pa je imel na račun otrok in svoje tretje žene Ružice, ki je postala direktorica njune firme in Bebeku pomaga tudi v poslovnem smislu. »Zgodba o srečanju z Ružico je prelepa, čudovita. To je krona mojega zasebnega življenja… Veste, ko se z nekom razumeš od nedeljske maše do sobotnega koncerta,« je povedal Bebek, ki je ocenil, da razlika v letih ni pomembna, čeprav je on star 73 let, Ružica pa 40.

Več žena mu je prineslo tudi več otrok. Z Ružico ima sina Zvonimirja, ki je postal glasbenik in že dve leti nastopa z očetom, ter hčerko Katarino, iz prejšnjih zakonov pa hčerki Silvijo in Bianco, zaradi katerih je postal tudi dedek. In to tak, ki namerava dolgo in aktivno živeti. Pred 17 leti je opustil kajenje, viski pije iz užitka, občasno gre v fitnes, rad pa tudi kolesari in preživlja prosti čas v naravi. Skoraj kot da ne bi bil rocker.