V kuhinji seveda potrebujeva osnovne kuhinjske elemente (delovni pult s pomivalnim koritom, pomivalnim strojem, kuhalno ploščo, pečico in hladilnik), priključki za vodo in odtok so na steni, kjer je okno. V jedilnem kotu bi imela mizo za štiri osebe – računava na kak obisk … V dnevni sobi pa si želiva urediti spalni del (postelja 160 x 200 cm in kašna garderobna omara), manjšo sedežno garnituro, prostor za TV s kakšnim regalom ali polico in kotiček za računalnik. Razvrstitev tega nas kar močno bega, zato vas prosiva za pomoč, za katero se vam že vnaprej zahvaljujeva. Gašper in Nina

Odgovor:

V načrtu sem vam narisala predlog umestitve vaše želene opreme v prostore. Če so vaše mere na skici realne, bo to zelo prostorno študentsko stanovanje, ki ga boste po potrebi spremenili v stanovanje tudi za več družinskih članov.

V idejnem konceptu sem vam narisala predelno steno in s tem oddvojila spalnico od kuhinje. Predlagam vam tudi, da naredite prehod v dnevno bivalni prostor skozi kuhinjo in jedilnico. Morda pa vaše obstoječe vhode oziroma prehode, kot ste jih imenovali, razporedite, če to prostor dopušča, na drugih lokacijah. Preverite, saj komunikacija skozi kuhinjo v ostale prostore ni najbolj prijetna, še posebno v spalnico.

Glede na vaše precej nenatančne podatke (višine zidov pod okni, debeline predelnih sten, instalacijske izpuste …) je ta izris samo idejni koncept, kako lahko v danih prostorih umestite opremo. Upam, da vam bo v pomoč.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.