Pri Akronu smo predlagali boljšo rešitev s fleksibilno konfiguracijo pohištva po meri. Glavna sprememba pri ureditvi stanovanja je uvedba postelje Aladin, ki se čez dan pospravi v omaro. Tako smo obstoječo štiridelno garderobno omaro nadomestili z novo, manjšo, in ob strani predvideli novo posteljo ter manjši regal s policami na klasično odpiranje. Shranjevalni del, ki se je zaradi posega zmanjšal, bodo nadomestile omare v hodniku in otroški sobi, ki bodo po prenovi bistveno večje.

Spalni del v dnevni sobi

Ker bo spalni del sedaj v delu dnevne sobe, je bilo nujno dobro premisliti postavitev kavča in televizije – treba je bilo namreč zagotoviti prostor za nemoteno odpiranje postelje Aladin. Namesto bolj običajne kotne sedežne garniture smo uporabili kavč in manjši počivalnik, namesto klubske mizice pa predlagali serijo manjših elementov oziroma mizic, ki jih je lahko premikati. Da pa sedežna površina kljub vsemu ne bi bila premajhna, smo v zimski vrt, kjer je stala postelja, umestili še dvosed, ki bo dopolnjeval skupino sedežev v prostoru in omogočal gledanje filmov na računalniku. Ta bo po novem na pisalni mizi ob drugi strani balkona. Celoten zimski vrt, v katerem je bila prej spalnica, bo po novem lahko domači kabinet, ki bo še vedno povezan z dnevnim prostorom, vendar z obstoječim parapetom tudi dovolj ločen za nemoteno delo z računalnikom.

Kuhinjski otok kot središče stanovanja

V kotu pod oknom, kjer je imela družina malo računalniško mizico, smo predlagali postavitev večje sobne rastline, ki bo v stanovanje vnesla nekaj zelenja, kotiček pa smo namesto proti steni usmerili proti kuhinji z uvedbo novega kuhinjskega otoka, ki ima na zunanji strani prostor za dva barska stola. Kuhinjski otok bo tako središče stanovanja. Namesto delitve prostora s predelnimi stenami, smo predlagali prosto stoječ regal, na katerega bo možno postaviti knjige in kakšno okrasno vazo ali dekorativno luč. Tako bo prostor vizualno še vedno ločen in bo v delu, kjer bo po novem tudi postelja, še vedno omogočal nekaj zasebnosti.

V hodniku smo množico manjših elementov nadomestili z enotnim, vendar razgibanim sestavom, ki vključuje klop za sedenje, odprto polico, regale s klasičnim odpiranjem in nekaj prostora za plitko obešanje oblačil. Zaradi ozkega prehoda je največja globina 40 centimetrov, kar bo zadoščalo za zlaganje oblačil, a so zato v otroški in v dnevni sobi predvidene omare z več obešalnega prostora. Zaradi ozkega hodnika smo se odločili za izvedbo omare v lakiranem belem iveralu, ki bo odbil več svetlobe, prostor bo zato deloval malce bolj odprt kot sicer. Da pa se videz pohištva v stanovanju logično nadaljuje, smo tudi za omaro v dnevni sobi predlagali bel lakiran iveral. Izbrani detajli naj bi se dopolnjevali z lesnim dekorjem, ki naj bi bil izbran z ozirom na odtenek parketa in lesenih detajlov v kuhinji.

Večja uporabnost s kosi, izdelanimi po meri

Razporeditev pohištva v otroški sobi ostaja nespremenjena, predlagana rešitev bo le povečala uporabnost s specifičnimi, po meri izdelanimi kosi. Omara bo po novem lahko precej večja, dvodelna, z drsnimi vrati, v mansardnem delu pa jo bo lahko dopolnjeval predalnik, bo imel na vrhu do stropa izdelan odprt regal. Pisalna miza bo postavljena na steno blizu okna, vendar zaradi neustrezne višine radiatorja ne pod okno. Postelja bo ostala velika, vendar je kot dodatna možnost predvideno še pomožno izvlečno ležišče, na katerem bodo lahko prespali obiskovalci. Tako smo s pomočjo vgradnih kosov pohištva, izdelanih točno po meri prostora, bistveno nadgradili funkcionalnost stanovanja.

Arhitekturno svetovanje za Akron:

Jaro Ješe