Četrtfinalni poraz na superpokalu lige ABA so si košarkarji Crvene zvezde več kot očitno dobro zapomnili. Na njih se je takrat sprožil pravi plaz kritik, saj so Beograjčani pričakovali, da bodo sezono odprli z lovoriko. Obračun s Primorsko že v 1. krogu lige ABA je tako za njih prišel kot naročen. Koprčani so se zavedali, da bo nasprotnik lačen maščevanja, in se na to dobro pripravili, a bili kljub temu proti aktualnemu prvaku jadranskega tekmovanja povsem nemočni. Jutri bo na delu še tretji slovenski predstavnik Krka, ki bo ob 18. uri gostil FMP.

Zvezda je želela Primorsko streti že v samem uvodu, saj so na nasprotnika planili z agresivnim pokrivanjem po celem igrišču. Slovensko moštvo je imelo sprva nekaj težav, nato pa se prilagodilo in se uprlo. A bolj kot košarkarji je bila v prvih desetih minutah opazna sodniška trojica, ki je postavila izredno stroge kriterije pri dosojanju osebnih napak. Primorska je tako v uvodni četrtini izvajala kar 14, Zvezda pa osem prostih metov. Ko je na začetku druge četrtine zadel Aleksandar Lazić, je Primorska zaostajala le za pet, nato pa… »Če se bomo fizično uprli, potem lahko enakovredno igramo,« je pred tekmo za Dnevnik povedal trener Primorske Jurica Golemac. Imel je prav. Njegovim košarkarjem v drugih desetih minutah ni več uspelo kljubovati močnejši Zvezdi, ki je zagospodarila pod obročema in v obrambi, ob tem pa zadevala z vseh položajev. Prednost je rasla, Koprčani pa so do polčasa dosegli le še točko in na odmor odšli z minus 21.

Golemac je v slačilnici gotovo besnel, a pravega učinka ni dosegel. Zvezda je drugi polčas odprla s kar 15:0 in povedla za neverjetnih 36 točk! »Fantje, lahko igrate. Ne mislite na neumnosti,« je Golemac vseeno hrabril igralce med eno od minut odmora in le dosegel, da so do konca vsaj nekoliko omilili poraz.

»Po porazu Crvene zvezde proti nam v četrtfinalu superpokala in na prvi tekmi evrolige proti Panathinaikosu smo dobro vedeli, kaj nas čaka v Beogradu. Nasprotnik je tekmo vzel povsem resno in v igro krenil izjemno agresivno ter ves čas igral na meji prekrška. Mi na to enostavno nismo znali odgovoriti, čeprav smo se na to pripravljali. A v realnosti je vse skupaj videti drugače kot na treningu. Posledica je bila izjemno visoka končna razlika in ne ostane mi drugega, kot da Crveni zvezdi čestitam za odlično predstavo,« je po visokem porazu na uvodu lige ABA povedal Golemac. Z igralci ga med tednom ne čaka nič kaj lažje delo, saj v Koper prihaja Partizan, ki je Koprčane ugnal v polfinalu superpokala lige ABA.

Liga ABA, 1. krog: Budućnost – Zadar 93:80 (27:28, 47:47, 73:65, D. Nikolić 14; Allen 16), Igokea – Partizan 73:75 (25:26, 38:43, 57:62, Vaughn 22; Jaramaz 13), Cibona – Mornar 88:92 (14:20, 43:39, 67:69, Gibson 17, Rebec 12; Pullen 21, Begić 3), že odigrano: Mega B. – Olimpija 63:87, jutri ob 18. uri: Krka – FMP.