Med enim najzahtevnejših intervjujev za službo ni bila prepričljiva niti v svojih odgovorih o spolnih in reproduktivnih pravicah žensk niti pri izražanju nedvomnih stališč o kršitvah vladavine prava znotraj Evropske unije. Kljub temu je le še korak oddaljena od podpredsedniškega položaja v komisiji Ursule von der Leyen, kar bo krona njene kariere in dodatna finančna injekcija milijonskemu družinskemu premoženju.

Premožna ravnateljica

Verjetne prihodnje podpredsednice komisije Šuičeve se na Hrvaškem ne spomnijo po kakšni posebni politični izjavi ali potezi med njenim 20-letnim delovanjem v politiki, temveč bolj po aferah. Kandidatura Šuičeve za položaj v evropski komisiji je na Hrvaškem potekala v senci obujanja spominov na domnevno nesorazmerje med premoženjem in prihodki zakonskega para Šuica. Dubravka Šuica je bila med letoma 1981 in 2000 profesorica angleščine in nemščine v različnih izobraževalnih ustanovah v Dubrovniku. Med drugim je bila kot članica HDZ tudi ravnateljica gimnazije ter svetnica v mestnem svetu in županijski skupščini. Od leta 2001 do 2009 je bila županja Dubrovnika, vzporedno pa od leta 2000 do 2011 tudi poslanka v hrvaškem saboru. Vzpenjala se je tudi na strankarski lestvici in je bila med letoma 2012 in 2016 podpredsednica HDZ.

Do položaja županje sta s soprogom Stijepom živela v manjšem stanovanju v Dubrovniku in uživala v vožnji z avtomobilom renault 9. Šuičeva, ki jo v Dubrovniku poznajo pod vzdevkom Dube, je v začetku tisočletja najhitreje kopičila družinsko premoženje. Saboru je kot poslanka prijavila vilo v Dubrovniku, hiši v Cavtatu ter na polotoku Pelješcu, stanovanji v Dubrovniku in Zagrebu, počitniško hišo v BiH ter luksuzno jahto in tri avtomobile. Premoženje so v hrvaških medijih že pred leti ocenili na pet milijonov evrov. Županski mandat Šuičeve so spremljali številni sumljivi posli, povezani s spremembo namembnosti različnih zemljišč v gradbena, podeljevanjem mestnih poslovnih prostorov, pogodbami za posle in storitve, ki so jih praviloma podpisovali s podjetji, ki so bila naklonjena njej ali HDZ, in podobno. Med drugim je znana po aferi Zlato stranišče, ko so v mestnem svetu prenovili stranišče in za to plačali 4000 evrov za kvadratni meter.

Premoženje družine Šuica je bilo že pred desetletjem pod drobnogledom pristojnih institucij. Hrvaška davčna uprava je po navedbah hrvaških medijev takrat ugotovila, da bi morala Šuičeva plačati 256.000 evrov davkov zaradi nesorazmernosti prihrankov, prihodkov in velikosti premoženja. Šuičeva se je pritožila in dobila spor na hrvaškem ustavnem sodišču, tako da so ji preplačani davek – za katerega je trdila, da ni bil tako velik, kot so poročali mediji – tudi vrnili. Niti urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ni našel podlage za postopek proti Šuičevi, ki je bila trikrat izvoljena za poslanko v evropskem parlamentu po vstopu Hrvaške v EU leta 2013.

Nakup stanovanja z gotovino

Kljub uradnim ocenam, da je bilo premoženje družine Šuica pridobljeno legalno, dvomi o pošteni pridobitvi velikanskega premoženja v 15 letih niso potihnili. Zgodbe o premoženju družine Šuica so znova preplavile medije na Hrvaškem, potem ko je Šuičeva postala kandidatka za podpredsednico EK. Pritisk je bil velik in Šuičeva je prejšnji mesec tudi na spletni strani evropskega parlamenta objavila izjavo o finančnih interesih poslancev, v kateri je navedla družinsko hišo v Dubrovniku, počitniško hišo v BiH ter stanovanje v Zagrebu. Za vse je navedla, da so v lasti njenega soproga, ki naj bi »nekaj tudi zaslužil«, medtem ko je 44 let plul kot kapitan v mednarodnem pomorskem prometu. Zakonca sta od staršev podedovala del hiše na polotoku Pelješac in nedokončano hišo v Cavtatu. Zapisala je, da je soprog tudi lastnik podjetja za pomorski promet Dube, ki ne posluje od leta 2016. Sama je lastnica delnic v podjetjih Atlantska plovidba in Hrvatski telekom, ki so vredne nekaj manj kot 5000 evrov. V lasti imata 12-metrsko jahto, ki naj bi bila vredna približno 400.000 evrov, in tri avtomobile, a voznega in plovnega parka v izjavi ni omenila.

Šuičeva je tudi med zaslišanjem v EP vztrajala, da medijske ocene vrednosti njenega premoženja ne temeljijo na dejstvih. Navedbam resnične vrednosti svojih nepremičnin se izogiba in na družbenih omrežjih razširja samo fotografije nedokončane družinske hiše v Cavtatu. Medtem je novičarski portal index.hr ta teden razkril, da je tudi hči Šuičeve kot odvetniška praktikantka leta 2011 z gotovino kupila štirisobno stanovanje v središču Zagreba.