Uradna napoved vnovične kandidature Kolinde Grabar - Kitarović ni bila ravno prelomna novica, saj je predsednica sosednje države v preteklih mesecih večkrat namigovala, da bo stopila v volilno tekmo. Poleg tega jo v vladajoči stranki HDZ, katere bivša članica je, že tedne izpostavljajo kot svojo kandidatko na predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec decembra. Grabar-Kitarovićeva je napoved kandidature potrdila v prostorih hrvaške matice v Zagrebu pred približno sto privrženci, večinoma iz vrst pomladka HDZ. V polurnem nagovoru je zgolj naštevala svoje poteze iz prvega petletnega mandata, s katerimi se je, kot je dejala, predstavila kot človek iz ljudstva in kot političarka, ki se je v zunanjepolitičnem okolju borila za izboljšanje mednarodnega ugleda Hrvaške in za premik z Balkana proti srednji Evropi in Sredozemlju. O svojem predvolilnem programu konkretno ni govorila, naznanila je le, da si bo tudi v prihodnje prizadevala za »Hrvaško po meri človeka«, v ozadju pa je bil izpisan slogan »Ker verjamem v Hrvaško«. Njen nastop je bil premišljeno režiran, novinarjem niso dovolili vprašanj.

Zamere aktualni predsednici v HDZ

Prisoten ni bil nihče iz vodstva vladajoče HDZ, je pa premier Andrej Plenković v preteklih tednih izkoristil vsako priložnost, da bi poudaril podporo Grabar-Kitarovićevi, ki je za zdaj ne podpira nobena druga stranka, niti iz vladne koalicije. Obenem se zdi, da niti vsi vidni člani HDZ niso pripravljeni spoštovati napovedane železne strankarske discipline in obkrožiti njenega imena. To še posebej velja za skrajno desno krilo stranke, ki ni zadovoljno niti s Plenkovićevo politiko približevanja HDZ politični sredini. Nekateri saborski poslanci HDZ so že naznanili, da bodo rajši volili neodvisnega kandidata Miroslava Škora, ki je med najbolj priljubljenimi pevci narodno-zabavnih pesmi. Grabar-Kitarovićevi zamerijo predvsem podporo istanbulski konvenciji in sicer jalovo srečanje s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na levem polu kraljuje Zoran Milanović

Škoro, nekdanji hrvaški konzul na Madžarskem in saborski poslanec HDZ, ki plava v glasbeno-podjetniških vodah, se predstavlja kot neodvisni kandidat, a že ima podporo opozicijske stranke Most neodvisnih list ter manjših desničarskih in skrajno desničarskih strank, ki so prav tako obrnile hrbet Grabar-Kitarovićevi, ker se je pred napovedjo kandidature za nov predsedniški mandat približala Plenkoviću.

Ne Grabar-Kitarovićeva ne Škoro pa ne moreta računati z občutnim številom glasov na levi strani političnega bazena, kjer se za zdaj samozavestno namaka bivši hrvaški premier Zoran Milanović (SDP), ki se mu gladko obeta drugi krog. Toda sodeč po anketah se v drugem krogu ne bo mogel izogniti porazu, najsi mu nasproti stoji Grabar-Kitarovićeva ali morebiti Škoro.

Več možnih razpletov v drugem krogu

Ankete kažejo, da ima aktualna predsednica 34,3 odstotka podpore, kar je dobrih deset odstotnih točk več kot Milanović, ki ga podpirajo SDP in vrsta manjših opozicijskih strank. Komaj tri točke za Milanovićem pa je Škoro, ki ga podpira petina vprašanih. Septembrska raziskava je prav tako pokazala, da bi Grabar-Kitarovićeva v drugem krogu lažje premagala Milanovića kot Škora. Problem za Grabar-Kitarovićevo je, da se njena priljubljenost v hrvaški javnosti krči iz meseca v mesec, medtem ko se oba najresnejša od skupno trinajstih tekmecev krepita ali vsaj stagnirata.