Ta pa je, da imajo Bolgari tako odseke cest, ki so v katastrofalnem stanju in komajda zakrpane, kot take, ki so skorajda povsem nove in brezhibne. Ter seveda lepe, nove in široke avtoceste. Dokaj podobno kot pri nas, je pa res, da po tako slabih, kot so bile nekatere v Bolgariji najslabše, pri nas še nismo vozili. Pa vozne navade? Jah, prilagoditi se je treba, biti agresivnejši, sicer ne prideš nikamor. Ob vsem tem tako ne čudi, da so manjše prometne nesreče in obtolčeni avtomobili nekaj, kar lahko uzreš zares pogosto. Žal, kot bomo videli, tudi hujše…

800 km je bila skupna dolžina avtocest v Bolgariji ob koncu lanskega leta. Če upoštevamo hitre ceste in avtoceste, je to komajda kaj več kot pri nas, pri čemer je Bolgarija od Slovenije po površini večja približno 5,5-krat. Je pa res, da avtoceste v zadnjem času gradijo precej hitro in da naj bi do leta 2025 njihovo dolžino kar podvojili.

140 km/h je omejitev hitrosti na bolgarskih avtocestah. Enako visoko ima v Evropi le še Poljska, vse druge države (z izjemo odsekov nemških avtocest, kjer omejitve ni) pa nižjo. Omejitev velja za osebna vozila, za motoriste je 100 kilometrov na uro.

50 € stane letna vinjeta za osebna vozila za uporabo tamkajšnjega cestnega omrežja. Trimesečna je 28 evrov, mesečna 15 in tedenska 8 evrov.

Poleg pomanjkanja prave povezljivosti, saj so ceste boljše kakovosti v presledkih in jih vmes prekinjajo slabše, je težava tudi kakovost gradnje, zaradi česar stalno potekajo obnovitvena dela, tudi na nedavno zgrajenih odsekih. Zanimivo bi bilo poznati podrobnosti razpisov in praks podjetij, ki sodelujejo pri gradnji cest. (Tom Junes, BalkanInsight)

1,16 € je cena litra neosvinčenega 95-oktanskega bencina, liter dizelskega goriva stane v Bolgariji 1,19 evra.

250–500 € je kazen za vožnjo pod vplivom alkohola, po približno 25 evrov pa vas lahko oglobijo za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, za neuporabo varnostnega pasu in vožnjo skozi rdečo luč. Od 10 do 175 evrov je globa za prekoračitev hitrosti v naselju za 20 kilometrov na uro.

Poseben prometni znak

Med vožnjo po bolgarskih cestah ni težko uzreti posebnega prometnega znaka, rdeče obrobljenega belega trikotnika na rumeni štirikotni podlagi z veliko polno črno piko na sredini. Ta opozarja na odseke cest, na katerih se je zgodilo veliko prometnih nesreč.

611 smrtnih žrtev so terjale bolgarske ceste v lanskem letu, kar pomeni, da je na milijon prebivalcev na cestah umrlo kar 87 ljudi ali skorajda natanko dvakrat več kot pri nas. V EU so tako s tega vidika nevarnejše le še romunske ceste (96 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev).