Ob koncu aktualne sezone bo minilo natanko desetletje, odkar so nogometaši Interja nazadnje osvojili naslov italijanskega prvaka. Leto pozneje je to uspelo še njihovemu mestnemu tekmecu Milanu, odtlej pa je nesporni vladar nogometne scene zahodnih sosedov Juventus z osmimi zaporednimi naslovi. Na drugem mestu se že sedem let medtem izmenjujeta Napoli in Roma, prav zares pa Juventusa še nista ogrozila, tako da imajo očitno prav tisti, ki pravijo, da bo Juventus z vrha mogoče spraviti šele, ko bosta znova konkurenčna oba milanska kluba. No, Milan je vsaj v tem trenutku od tega oddaljen bolj kot kdaj koli v zadnjem času, povsem drugačna pa je zgodba z Interjem, ki se pod vodstvom trenerja Antonia Conteja zdi zrel celo za naskok povsem na vrh. Četudi je jasno, da je favorit za končno slavje še vseeno Juventus. Kakor koli, malce jasnejšo sliko bo dal tudi jutrišnji derbi vodilnih klubov.

Pa ne le vodilnih, Inter in Juventus sta še edina kluba v serie A, ki v tej sezoni ne poznata poraza, pri čemer je Inter na šestih tekmah za polni izkupiček (18 točk) zbral prav toliko zmag, Juventus pa ob petih še en neodločeni izid (16 točk). Se pa gostje iz Torina na jutrišnji jubilejni, 200. medsebojni ligaški derbi (doslej 90 zmag Juventusa, 58 Interja, 51 remijev) na San Siro vseeno odpravljajo z rahlo psihološko prednostjo. Med tednom so namreč v ligi prvakov suvereno s 3:0 odpravili Bayer iz Leverkusna, medtem ko se je Inter kljub dobri predstavi iz Barcelone vrnil praznih rok (1:2). »Ne preostane nam drugega, kot da 'poližemo rane' in se osredotočimo na tekmo proti Juventusu, na kateri moramo pokazati enako mero poguma in karakterja kot proti Barceloni,« pred derbijem napoveduje Interjev trener Antonio Conte, ki bo jutri znova lahko računal na najdražjo okrepitev v zgodovini kluba, belgijskega napadalca Romeluja Lukakuja. Ta je tekmo v Barceloni izpustil zaradi manjše poškodbe, tokrat pa se bo v napadu pridružil Lautaru Martinezu, ki je kot prvi igralec Interja v zgodovini lige prvakov v sredo zabil gol na Barceloninem stadionu Camp Nou. No, ko že omenjamo Barcelono, dodajmo še, da zaporedni tekmi z njo in Juventusom pomenita tudi to, da bo slovenski kapetan Interja Samir Handanović zapored igral proti najboljšima nogometašema zadnjega dobrega desetletja, Lionelu Messiju in Cristianu Ronaldu.

Portugalec bo sicer jutri zagotovo znova glavno orožje Juventusa, a ga čaka izjemno težko delo, saj je Interjeva obramba na čelu s Handanovićem doslej na prvenstvu prejela le dva gola. Ob njem naj bi v napadu znova igral prerojeni Gonzalo Higuain, saj se zdi, da novi trener Maurizio Sarri Paulu Dybali enostavno (še) ne zaupa. Pa tudi sicer se po svoji stari navadi naslanja večinoma na iste igralce, kar je med nekaterimi, kot sta že omenjeni Dybala in predvsem Adrien Rabiot, ki je poleti iz PSG prišel prepričan, da bo v Juventusu stalni član začetne enajsterice, že izzvalo precej nezadovoljstva nad statusom v moštvu.

Kakor koli, Sarri ima ob tem tudi kar nekaj težav s poškodbami, zaradi katerih bodo tudi tokrat manjkali De Sciglio, Douglas Costa, Danilo in dlje odsotni Chiellini, medtem ko naj bi bili pri Interju za igro nared vsi igralci.