V sedmeroboju sta bila zlata z najboljšima izkupičkoma celotne sezone na svetu Britanka Katarina Johnson-Thompson (6981) in presenetljivo Nemec Niklas Kaul (8691), Kitajka Gong Lijao pa je ubranila naslov v suvanju krogle (19,55 m).

V teku na stadionski krog je Naserjeva za 23 stotink in ugnala Bahamko Shaunae Miller-Uibo (48,37), ki ima sedaj peti izid vseh časov, z osebnim rekordom je bila bronasta Jamajčanka Shericka Jackson (49,47).

Enaindvajsetletna Salwa Eid Naser, po rodu iz Nigerije in srebrna na SP 2017, je v izjemnem teku za skoraj sekundo izboljšala svoj osebni rekord. Od nje sta bili doslej hitrejši le Marita Koch iz nekdanje Vzhodne Nemčije (47,60, 1985) in Čehinja Jarmila Kratochvilova (47,99, 1983).

Najbolj vsestranska atletinja je torej postala Katarina Johnson-Thompson. Za več kot 300 točk je ugnala belgijsko branilko naslova Nafissatou Thiam, ki je tudi aktualna olimpijska zmagovalka (6677), bron je osvojila Verena Preiner (6560) za drugo avstrijsko odličje v Dohi.

Thiamova je bila gotovo malo potrta, saj se je končal njen zmagoviti niz, zato pa je z osebnim rekordom srebro v mnogoboju presenetljivo osvojil njen mož Maicel Uibo iz Estonije (8604), nekoliko razočaran pa je bil z bronom Kanadčan Damian Warner (8529).

Mayerjeve sanje razblinila poškodba

V deseteroboju je enaindvajsetletni Kaul sicer na čelo nepričakovano prišel v predzadnji disciplini, ko je njegovo kopje pristalo pri 79,05 m in je zato dobil kar 1028 točk. Branilec naslova in svetovni rekorder Kevin Mayer se je predčasno v solzah poslovil že med skokom s palico, in sicer zaradi poškodbe. Sedemindvajsetletni Francoz je bil neuspešen v prvih dveh poskusih na 4,60 m, nato pa v zadnjem sploh ni nastopil.

Nogo si je poškodoval že na prvi disciplini drugega dne deseteroboja, na 110 m ovire, vendar je potem vseeno nadaljeval in v disku prevzel vodstvo, ki ga je imel prej v rokah Warner. Zadnji je na SP prišel z najboljšim izidom sezone na svetu, končal pa kot tretji.

Tridesetletna suvalka krogle Lijaova pa je osvojila še šesto medaljo na SP, drugo zlato v nizu. Pet centimetrov za njo je zaostala Jamajčanka Danniel Thomas-Dodd (19,47 m), Nemka Christina Schwanitz pa se je veselila brona (19,17 m).