Enaintridesetletno nekdanjo policistko Amber Guyger, ki je septembra lani v stanovanju, za katero je mislila, da je njeno, ustrelila 26-letnega Bothama Jeana, so obsodili na deset let zapora. Po petih letih prestane kazni bo lahko prvič zaprosila za pogojni odpust. »Seveda kazen ni primerna. Celoten sistem je neprimeren, tako da bomo morali svoje delo nadaljevati,« je odločitev porote v primeru belopolte storilke in temnopolte žrtve na twitterju komentiral odvetnik Lee Merritt, ki zastopa Jeanovo družino.

Dallaški državni tožilec John Creuzot je izjavil, da je s sodbo zadovoljen. Da je sicer pričakoval strožjo kazen, vendar bo odločitev 12-članske porote spoštoval. Guygerjevo bi po sedemdnevnem sojenju sicer lahko obsodili za (milejši) uboj, a so jo spoznali za krivo umora, za kar ji je grozila zaporna kazen v razponu od dveh do 99 let.

Namerila v srce

Preden se je porota odločila o višini kazni, je poslušala več prič, sorodnikov in prijateljev tako obsojene kot umorjenega. Še posebej ganljiv je bil trenutek, ko se je Jeanov mlajši brat obrnil proti Guygerjevi in ji rekel, da ji ne želi nič žalega. Dejal je, da ji je odpustil, in jo objel, preden so jo odpeljali v zapor. Žrtvina mati Allison se je na kazen odzvala zunaj sodne dvorane, izjavila je, da bo nekdanja policistka v naslednjih desetih letih imela čas, da razmisli o svojem življenju in ga spremeni. Po njenem prepričanju so Guygerjevo v policiji slabo ali pa napačno izurili. »Kaj takega se nikoli več ne bi smelo zgoditi. Če bi jo naučili, naj ne strelja v srce, bi bil moj sin danes še živ,« je povedala Allison Jean.

Kot smo že pisali, se je Guygerjeva zagovarjala, da se je usodnega 6. septembra lani po 14-urnem delovniku utrujena vrnila v domači stanovanjski blok. Bila je v uniformi, vendar ne več v službi, ko je vstopila v stanovanje. Presenetilo jo je, da so bila vrata odklenjena, potem pa je zagledala moškega, zbala se je za svoje življenje in ustrelila. Šele nato je ugotovila, da sploh ni doma, pač pa v stanovanju nadstropje višje. Tožilstvo je zagovor zavrnilo, češ da njeno ravnanje nikakor ni moglo biti pomota. Stanovalca, 26-letnega računovodjo Jeana, je ustrelila, ko je sedel na kavču in s sladoledom v roki gledal televizijo. Ko je Guygerjeva potem klicala na intervencijsko številko 911, je kar 19-krat ponovila, da je bila prepričana, da je v svojem stanovanju. mfr