En teden kasneje, kot je bilo predvideno, so člani sveta Splošne bolnišnice Jesenice med dvema kandidatoma izbrali novega direktorja bolnišnice. To bo postal mag. Tomaž Glažar. Čaka ga štiriletno mandatno obdobje, a šele po tem, ko bo z njegovim imenovanjem soglašala tudi vlada. Kot je povedal novi predsednik sveta bolnišnice Matevž Lakota, je bila odločitev sprejeta z večino glasov članov sveta, ni pa bila soglasna. Glasovanje je bilo tajno, je bil njegov odgovor na vprašanje, ali je sam glasoval za Glažarja ali za njegovega protikandidata Tomaža Krišlja, ki se je prav tako kot Glažar prejšnji teden predstavil svetu zavoda.

Nadaljevanje naložb in postopkov na sodiščih

»Vso dokumentacijo bomo zdaj poslali na ministrstvo za zdravje in na vlado, ki mora podati soglasje,« je pojasnil Lakota. Do soglasja vlade na čelu jeseniške bolnišnice kot vršilka dolžnosti direktorice ostaja Anja Jovanovič Kunstelj, ki je začasno vodenje bolnišnice prevzela po odhodu dotedanjega direktorja Janeza Poklukarja v ljubljanski klinični center.

»Tisti člani sveta zavoda, ki so glasovali za izbranega kandidata, so zagotovo upoštevali tudi njegove dosedanje izkušnje, na primer to, da prihaja iz primarne ravni zdravstva ter da je delal na ministrstvu za zdravje,« je dejal Lakota. Informacije o tem, kako bo Glažar vodil jeseniško bolnišnico, so za zdaj še skope. »Izpostavil je, da želi nadaljevati investicije v energetsko sanacijo bolnišnice in v dobro javnega zdravstva nadaljevati sodne postopke, začete v mandatu njegovega predhodnika,« je izpostavil predsednik sveta zavoda.

Si bo, podobno kot prejšnji direktor Janez Poklukar, tudi Glažar prizadeval za morebitno širitev bolnišnice ali za gradnjo nove regionalne bolnišnice? »Ta tema je bila samo načeta, vendar ni bila dokončana. Od kandidata je med vizijo in predstavitvijo težko pričakovati načrte za naložbe, na katere sam nima neposrednega vpliva,« je o Glažarjevih načrtih pojasnil Lakota.

Glažar: Vedno sem bil na strani bolnišnic

V jeseniški bolnišnici mag. Tomaža Glažarja med drugim poznajo tudi kot člana ekipe ministrstva za zdravje, ki je konec maja 2017 napovedala združevanje gorenjskih bolnišnic – kranjsko bolnišnico za ginekologijo in porodništvo naj bi po takratnih načrtih, ki se niso uresničili, pripojili jeseniški bolnišnici, pri čemer naj ne bi krnili nobenega od programov. Medtem ko je jeseniška bolnišnica uspešno zaključila sanacijo, finančne težave še vedno pestijo kranjsko porodnišnico, za katero bo pristojno ministrstvo moralo najti dolgoročno vzdržno rešitev. Ali bodo razmišljanja o pripojitvi tako spet aktualna, še ni znano.

Glažar, ki je po izobrazbi magister ekonomskih znanosti, je bil ob omenjenih načrtih sicer direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje med ministrovanjem Milojke Kolar Celarc. Bil je tudi predsednik sveta UKC Ljubljana, a je z obeh funkcij odstopil predčasno – le nekaj mesecev po omenjeni napovedi združitve bolnišnic. Zatem je kot zasebnik bolnišnicam svetoval pri sanacijskih programih. Kot smo poročali, je sodeloval z izolsko in novomeško bolnišnico, sodelovanje z drugimi pa je zavrnil. Nekateri so bili takrat do njegove nove vloge kritični, saj je bil ob sporih med bolnišnicami in oblastmi prej »na drugi strani«. A je poudaril, da je bil vedno na strani bolnišnic. »Če je bilo le mogoče, smo našli skupne rešitve,« je takrat poudarjal Glažar.