Potem ko so pred mesecem dni iz Leka sporočili, da kljub novozgrajeni hali ne bodo širili proizvodnje na Prevaljah, je danes vodstvo Leka pojasnilo, da bodo tam v dveh letih zaprli proizvodnjo antibiotikov, lokacija pa bo dobila novo vlogo. Lek, ki sodi pod okrilje Novartisa, ima na Prevaljah 250 redno zaposlenih in 70 agencijskih delavcev. Proizvodnja antibiotikov je ustavljena, delavci pa so na plačani odsotnosti, a prihajajo na sestanke, na katerih naj bi se z nadrejenimi pogovarjali o prihodnjih načrtih na lokaciji.

V Leku sicer pravijo, da bodo v Sloveniji vzpostavili globalni operativni center, katerega namen bo zagotoviti standardizirane visokokakovostne storitve za Novartisovo proizvodno mrežo po vsem svetu.

Ob Sloveniji še Indija

»Glavne globalne storitve, ki jih bo ponudil center, bodo vključevale logistično in oskrbovalno verigo, inženiring, proizvodno tehnologijo in zagotavljanje kakovosti,« razkriva Robert Ljoljo, predsednik Lekove uprave in Novartisa v Sloveniji. In dodaja: »Zaradi predvidenega zmanjšanja povpraševanja v ZDA nameravamo spremeniti vlogo lokacije Prevalje, ki bo predvidoma do konca leta 2021 postala del prej omenjenega novoustanovljenega globalnega operativnega centra v Sloveniji.«

Na področju Novartisovih tehničnih dejavnosti bosta v bodoče na svetu delovala le dva globalna operativna centra, eden v Sloveniji, drugi v Hiderabadu v Indiji. Proizvodnjo zdravil pa nameravajo v prihodnjih dveh letih konsolidirati v Kundlu na avstrijskem Tirolskem, v enotnem globalnem kompetenčnem centru, od koder bosta Sandoz in Novartis zagotavljala oskrbo z zdravili po vsem svetu.

V novo halo prihaja TAB

Lek je medtem z družbo TAB iz Mežice že podpisal pismo o nameri za prodajo novozgrajene proizvodne hale, za katero so pred dvema letoma položili temeljni kamen, pred mesecem dni pa od naložbe odstopili. V njej naj bi družba TAB po nekaterih neuradnih informacijah zagnala proizvodnjo litij-ionskih baterij.

Podpis omenjenega pisma o nameri s podjetjem Lek so v izjavi za javnost potrdili tudi v družbi Tab Mežica. Prav tako so potrdili pripravljenost, da zaposlijo približno sto Lekovih delavcev. »Kakršnih koli poslovnih namenov na navedeni lokaciji za zdaj še ne moremo komentirati,« je še zapisal direktor Taba Bogomir Auprih in napovedal, da bodo javnost o tem obvestil takoj, ko bo znanega kaj več.

Farmacevtske tehnike bodo še potrebovali

Kaj se bo zgodilo z izobraževalnim programom farmacevtski tehnik, ki so ga v sodelovanju z Lekom lani uvedli na Gimnaziji Ravne, za zdaj ni znano. Direktor Antiinfektivov Prevalje Roman Burja je dejal, da bo za nova delovna mesta na prevaljski lokaciji Leka potreben širok nabor znanj, Ljoljo pa je dodal, da bodo potrebovali zlasti delavce s področja logistike pa tudi kontrole kakovosti ter proizvodne znanosti in tehnologije, za kar pa je v osnovi potrebno farmacevtsko znanje. Dejstvo je, da bodo delavce z različnimi znanji potrebovali tudi v globalnem operativnem centru. Tudi zato prevaljski župan Matic Tasič upa, da vse morda le ni tako črno. Zaposleni za zdaj svojih občutkov ne želijo deliti z javnostjo.