V družbi Novartis, ki v Sloveniji zaposluje več kot 4400 ljudi, bodo letos nadaljevali prevetritev. »Spremembe potekajo v celotnem Novartisu, s tem pa tudi v Sloveniji kot njegovem integralnem delu. Spremembe, ki jih pri nas najbolj občutimo, so povezane s prenovo portfelja, ki jo izvaja Novartis,« je na današnji predstavitvi preteklih dosežkov pojasnil predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo. Sam pričakuje, da bo Lek v prihodnjih letih močneje vpet v proizvodnjo originalnih oziroma inovativnih zdravil. Lani so v Novartisu dali na trge pet novih inovativnih izdelkov, od tega so pri dveh izdelkih sodelovali tudi zaposleni v Sloveniji.

Krepitev področja inovativnih zdravil pa še ne pomeni, da Lek opušča generična zdravila, poudarja Ljoljo. V upravi Leka so se pohvalili, da jim je lani uspelo tržni delež na trgu generičnih zdravil povečati za 0,6 odstotne točke, na 30,2 odstotka. Ostajajo tudi največji ponudnik generičnih zdravil brez recepta v Sloveniji. »V preteklem letu smo dokončali razvoj in vložili vlogo za registracijsko dokumentacijo za 21 zdravil, in sicer na trgih Japonske, Kitajske, Kanade, Brazilije, Rusije, ZDA in Evrope,« je poudaril član uprave Leka za razvoj in raziskave Uroš Urleb.

Še ena pomembna komponenta Novartisa v Sloveniji so po njegovih besedah biološka zdravila. »Letos končujemo večmilijonsko investicijo v razvoj bioloških zdravil v Mengšu. Ti laboratoriji bodo odprti v spomladanskih mesecih,« je napovedal Urleb. Za lokacijo v Mengšu naj bi se sicer po poročanju časnika Finance zanimali kitajski vlagatelji, česar danes v Leku niso niti potrdili niti zanikali.

Potrebujejo 140 novih sodelavcev

Dosežki v razvoju in raziskavah se po besedah Ljolja odražajo tudi na finančnih rezultatih Novartisa. Družba je lani neto prodajo povečala za 9 odstotkov, dobiček iz osnovnega poslovanja za 17 odstotkov, čisti dobiček pa je bil nižji za 7 odstotkov. Lanskih poslovnih rezultatov za družbo Lek medtem v upravi še niso želeli razkriti, so pa namignili, da je bila rast prodaje podobna kot v celotnem Novartisu. Ob tem velja spomniti, da je skupina Krka nedavno predstavila lanske rezultate, ki kažejo, da je prodajo povečala za več kot desetino, čisti dobiček pa za 39 odstotkov.

V Leku so medtem poudarili, da so lani zaposlili 496 sodelavcev, trenutno pa jih iščejo še okoli 140. Tudi v prihodnje bodo še zaposlovali, med drugim v okviru globalnega operativnega centra, ki ga trenutno vzpostavljajo v Sloveniji. Operativni center bo deloval na različnih lokacijah, vključeval pa bo upravljanje logistične in oskrbovalne verige, inženiring, proizvodno tehnologijo in zagotavljanje kakovosti. Ena ključnih kvalifikacij za delo bo verjetno dobro znanje angleškega jezika.

Skope napovedi za obrat na Prevaljah

Vlogo Novartisovega globalnega operativnega centra naj bi prevzeli tudi v Leku na Prevaljah, kjer je bila sprva načrtovana razširitev proizvodnje. V ta namen so na Prevaljah postavili dodatno halo, na bližnji gimnaziji pa so uvedli program farmacevtski tehnik. A naposled so si v Novartisu premislili, kot razlog za ustavitev naložbe pa so navedli zmanjšanje povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem.

Danes so napovedali, da bodo proizvodnjo zdravila amoksiklav na Prevaljah postopoma ukinjali do zadnjega četrtletja leta 2021. Koliko ljudi bo na Prevaljah še imelo delo, niso razkrili. Dejali so le, da bi nekaj delavcev lahko prezaposlili. »Gre za veliko preoblikovanje, analiza pa še ni končana,« je dejal član uprave Leka za tehnične dejavnosti Raul Intriago Lobeida. Še lani je bilo sicer na Prevaljah zaposlenih okoli 250 ljudi, poleg teh so najemali še 70 agencijskih delavcev. Nič novega niso v Leku razkrili niti o usodi tamkajšnje nove hale. Tako je ena od možnosti še vedno prodaja družbi Tab Mežica.