Novinarko so obsodili na podlagi 490. člena maroškega kazenskega zakonika, ki kaznuje spolne odnose izven zakona. Maroška zakonodaja poleg tega prepoveduje tudi splav, razen v primeru, ko je ogroženo življenje matere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raissounijevo so aretirali 31. avgusta, ko je zapuščala kliniko v Rabatu. Med sojenjem je povedala, da ni imela splava, temveč da so jo zdravili zaradi notranjih krvavitev.

To je na sodišču potrdil tudi njen ginekolog, ki so mu kljub temu prisodili dve leti zapora. Sudanski zaročenec novinarke bo moral v zapor za leto dni. Sodišče je poleg tega obsodilo še anesteziologa, ki je dobil leto dni pogojne zaporne kazni, zdravstveni tehnik pa osem mesecev prav tako pogojne kazni.

Novinarka je svoj primer označila za politični proces. Kot je povedala, jo je policija zasliševala o njenem pisanju in njeni družini. Še posebej je policijo po njenih besedah zanimal njen stric, ki je znan islamistični kolumnist.

Dogodek je sprožil ogorčenje v Maroku in širše

Obsodba Raissounijeve je sprožila val ogorčenju v Maroku in širše. Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International jo je označila za uničujoč udarec pravicam žensk v Maroku.

Pri lokalni izpostavi Human Rights Watch pa so ocenili, da gre za črn dan za svoboščine v Maroku. V organizaciji Novinarji brez meja pa so ravnanje oblasti z Raissounijevo označili za vmešavanje v zasebno življenje novinarjev in za zlorabo zasebnih podatkov.

Tožilstvo je na drugi strani vztrajalo, da ni imela aretacija nobene zveze z novinarkinim poklicem. Zdravnik, ki jo je pregledal na zahtevo tožilstva, naj bi namreč ugotovil, da je kazala znake nosečnosti in da naj bi ji opravili splav v pozni nosečnosti.

Po trditvah odvetnikov je bil pregled, ki mu je bila podvržena Raissounijeva, ponižujoč in na meji mučenja. Policija naj bi obenem v njenem primeru predložila izmišljene dokaze.

V Maroku sicer po ocenah organizacij za zaščito človekovih pravic vsak dan opravijo med 600 in 800 nezakonitih splavov. V kraljevini so lani 73 ljudem sodili zaradi prekinitve nosečnosti, več tisočim pa zaradi spolnih odnosov izven zakona. 170 posameznikom so lani sodili zaradi homoseksualnosti.