Slovenski zimski športniki so se včeraj postavili v drugi plan, čeprav so bili večkrat v karieri z osvojenimi kolajnami na največjih tekmovanjih v prvem. Glavni oder v Ljubljani so prepustili številnim športnim junakom, ki so v zadnjih tednih razveseljevali športno javnost in skrbeli za evforijo. Predvsem Ilka Štuhec se je izpostavila kot velika navijačica kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja ter slovenske odbojkarske reprezentance. Mariborčanka se je z vsemi drugimi slovenskimi zimskimi junaki včeraj zadrževala v Kopru, kjer so se pred novo sezono predstavile vse panoge Smučarske zveze Slovenije. Idilično vreme na Primorskem in morje nista kazala, da je pred vrati smučarska sezona, a se bo ta začela že konec tega meseca s tradicionalnim alpskim smučarskim uvodom v Söldnu.

Alpski smučarji so pred začetkom sezone dobro razpoloženi. Trener Janez Slivnik nam je dejal, da je še naprej izjemno zadovoljen z zagnanostjo alpskih smučark na treningih. Dodal je, da so za njimi odlične priprave v Argentini in da na terenih sploh ni bilo prevelike gneče. »Seveda nas čaka še ogromno dela. Nimam čarobne palice, da bi vse popravil čez noč,« se zaveda Slivnik, največja alpska smučarska trenerska okrepitev v tej sezoni. V minuli sezoni najobetavnejša alpska smučarka na svetu Meta Hrovat je dejala, da v zadnjem času ne čuti več bolečin v nogi, zato ni izpustila nobenega treninga.

Odlične razmere v Argentini

Zelo zadovoljen je bil s pripravami na južni polobli tudi Klemen Bergant. »Prvih deset dni smo imeli v Argentini minus deset stopinj Celzija in nebo brez oblačka. Takšnih zimskih razmer doslej še nismo imeli. Plan treningov smo izpolnili do potankosti,« ni skrival navdušenja glavni moški trener za tehnične discipline. Dejal je, da sta bila odlična tudi oba septembrska cikla treningov v Saas Feeju. Žan Kranjec in Štefan Hadalin se bosta konec tega tedna odpravila na trening v Hintertux, kjer bo vadila tudi slovenska ženska reprezentanca v tehničnih disciplinah.

Ta čas prva slovenska alpska smučarska violina Ilka Štuhec je polna optimizma. Že navzven je mogoče opaziti, da je odlično fizično pripravljena, optimizem pa ji vlivajo tudi prvi treningi na snegu, kamor se je vrnila po večmesečni odsotnosti po operaciji prednjih kolenskih križnih vezi. »Sezono bom začela v začetku decembra v Kanadi, veleslalomski uvod v Söldnu pa bom izpustila. Kako bo z veleslalomom v nadaljevanju sezone, se bom odločila sproti,« odgovarja Ilka Štuhec.

Peter Prevc postal najstarejši

Kot vselej premišljeno in pred sezono tudi potrpežljivo je na novinarska vprašanja odgovarjal smučarski skakalec Peter Prevc. Nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala in novoletne turneje je pri 27 letih postal najstarejši član reprezentance. »Takšna je pač usoda, da sem postal najstarejši. Razmišljam povsem drugače, kot sem pri 17 letih, vsako leto imam več izkušenj. Natančno vem, kaj mi manjka, da se vrnem med najboljše na svetu. Predvsem več ponovitev odličnih skokov. S tem bi pridobil na sproščenosti in samozavesti,« odgovarja najstarejši izmed bratov Prevc.

Dobitnik dveh olimpijskih kolajn iz Sočija izpred petih let se strinja, da bo vrhunec sezone svetovno prvenstvo v poletih v Planici. A hitro dodaja, da si ne želi do marca čakati na najboljše dosežke. »Zelo pomemben je dober start v sezono. S čim bi bil zadovoljen? Vselej je najlepše, če je pred imenom in priimkom številka 1,« je brez kančka diskretnosti izstrelil Peter Prevc. »V poletni sezoni si nisem zadal prevelikih ciljev. To seveda ne pomeni, da nisem tekmoval z maksimalno zavzetostjo. Raje pa tekmujem pozimi, saj je na tekmah precej boljše vzdušje,« pravi Prevc.

Biatlonec Jakov Fak ni skrival, da z minulo sezono rezultatsko ni bil zadovoljen in da si želi biti v tej sezoni precej boljši. »No, uspešnejši sem bil pri širitvi družine,« odgovarja Fak, ki je sredi avgusta dobil drugo hčer. Dvaintridesetletni biatlonec bo imel v nasprotju z alpskimi smučarji in smučarskimi skakalci v tej sezoni priložnost za dokazovanje na svetovnem prvenstvu. »Res je sicer, da bodo tekme na Pokljuki vrhunec domače sezone. A se po pomembnosti ne morejo primerjati s svetovnim prvenstvom. Tam si želim biti v tej sezoni najboljši,« je odločen Jakov Fak.