Trikratna svetovna prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret se je na domači preizkušnji svetovnega pokala v Kranju ustavila že v polfinalu. »Sem v šoku. Očitno se mi ni uspelo otresti pritiska. Zgodila se mi je napaka,« je bila v dvorani Zlato polje zelo potrta aktualna slovenska športnica leta. Ob njenem razočaranju je slovensko čast rešila obetavna Lučka Rakovec, ki je osvojila spodbudno tretje mesto. Zmagala je komaj petnajstletna Chaehyun Seo iz Južne Koreje, druga je bila Avstrijka Jessica Pilz. V moški konkurenci je slavil priznani češki tekmovalec Adam Ondra. V finalu ni bilo slovenskih predstavnikov.

Janja Garnbret je z navdušenjem napovedala kranjsko preizkušnjo, ko je dejala, da bo v svojih nastopih poskušala uživati, a je presenetljivo zakockala celo finalni nastop. Na koncu je pristala na skromnem trinajstem mestu, kar je njen najslabši dosežek v kranjski dvorani. Pred dvema letoma je na domačem prizorišču pokorila konkurenco, dvakrat je bila tudi druga. Nemara se je slovenski šampionki preveč poznalo, da si je po koncu izjemno uspešnega svetovnega prvenstva vzela daljši odmor od treningov, da v Kranju ni upravičila statusa prve zvezdnice.

Ob odsotnosti Garnbretove je v finalu zablestela Lučka Rakovec, hčerka ponosnega kranjskega župana Matjaža Rakovca. Najuspešnejša slovenska predstavnica minulega konca tedna v gorenjski prestolnici se je na domači tekmi sploh prvič uvrstila v finale, kakor tudi Mia Krampl, ki je tekmovanje končala na sedmem mestu. Osemnajstletna Rakovčeva se je prvič v karieri povzpela na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. »Tretjič sem se uvrstila v finale težavnosti in prvič pristala na stopničkah. Očitno gre v tretje rado. Zelo sem vesela, da mi je uspelo ravno pred domačimi navijači,« je z zadovoljstvom razlagala Lučka Rakovec.

Večina športnih plezalk se bo ta teden odpravila na evropsko prvenstvo v težavnosti, ki ga gosti Edinburg. Tekmovanje bo minilo brez Janje Garnbret, ki bo izpustila tudi olimpijske kvalifikacije v Toulousu, saj se je na poletne igre v Tokio že uvrstila. V svetovnem pokalu sta do konca sezone na sporedu še dve preizkušnji.